Elismerés

2020.07.12. 17:00

A matyó minden korszakát megmutatták

Pap Bernadettnek újabb lendületet ad a most kapott elismerés.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A hagyományos hímzések egyéni kategóriájában a mezőkövesdi Pap Bernadett, a hagyományos hímzések csoportos kategóriájában pedig a Mezőberényi Díszítőművészeti Szakkör nyerte az első díjat a VII. Százrózsás Hímzőpályázaton, míg az Innovatív Hímzések kategóriájában a Kétsopronyi Hímző Szakkörnek ítélték az első helyet.

Japán nevezők

Pap Bernadett elmondta, nagyon sokféle munkát végeztek szakkörös tanítványai és ő is. Idén csak kövesdi matyót készítettek.

– Budapesten is van szakköröm, amely japán hölgyekből áll, és most ők is pályáztak. Nagyon boldog vagyok, hogy valamennyi munkánkat elfogadta a zsűri. A Rozetta Szakkör japán hölgyei színes matyó hímzéses párnákat, illetve futókat készítettek. Ők nagyon szeretik a színeset, nekik általában azt tanítom.

A mezőkövesdi Borsóka Hímzőkör többféle munkával készült, mindenki azt választotta, amit szívesen csinált. A legrégebbi, gránátalmás mintáktól elkezdve a gyapjúhímzéses függönyig színes párna, lyukhímzéses futó, nagyon sokféle stílus megtalálható a munkáinkban, a matyó hímzés történetét végig lehet követni a munkáinkon keresztül – ismertette Pap Bernadett, akinek szakkörei különdíjat (Rozetta) és harmadik helyet (hagyományos hímzések, csoportos kategória) is elhoztak.

A saját egyéni pályázatánál a kezdetet és a véget próbálta megfogni. Készítettem egy kötényt, amelyhez a legrégebbi gyapjúhímzéses surc adta az ötletet, illetve egy másikat, amelyen a legkésőbbi szűcshímzéses minta látható. Az elismerésnek köszönhetően újabb lendületet kapott, egy-egy ilyen megmérettetés, kiállítás, díjazás nagy lökést ad számára. Mint mondta, nagyon boldog, reméli, hogy tanítványai és sok-sok kollégája is ugyanezt érzi.

Bogárné Szőke Erika békéscsabai néptárgyalkotó iparművész csoportjai első és második díjat is elhoztak a hagyományos kategóriában.

Fotó: Tóth Balázs

– Nagyon gazdag anyaggal pályáztunk, négy alkotó – mezőberényi, lőkösházi és két békéscsabai – csoportommal, valamint egy egyéni alkotóval. Mezőberényi csoportommal a szentistváni lepedővégmintát dolgoztuk föl, míg a második helyezett lőkösházival a szentistváni vizitke mintát, a békéscsabaiakkal pedig a lobogós ingujjat, illetve a vőlegénying mintát választottuk – mutatta be a pályázati anyagot Bogárné Szőke Erika.

Régi gondolat

A zsűri egyébként külön is örült annak, hogy idén többen nyúltak a szentistváni hímzéskincshez. Erről a tervező elmondta, a szentistváni vizitke és a lepedővégminta nagyon rég a gondolatai között szerepelt, még 2009-ben, a Hagyományok Háza által szervezett országos képzés keretében látta meg és rajzolta először a vizitkemintát a múzeum anyagából. A szent­istváni lepedővég mintára az elismert néprajzkutató, Borbély Jolán hívta föl a figyelmét, ezt a mezőkövesdi múzeum vitrinjében lehet megtekinteni. Varázslatosan szépnek tartotta a motívum szín- és formavilágát. Most ért meg az idő arra, hogy hozzá mertek nyúlni, nagyon sok gondolatot adott az alkotásban. Nagyon örülnek annak, hogy másnak is tetszettek ezek a munkák.

Az alkotási időszakról elmesélte, már tavaly októberben elkezdték a munkát, folyamatosan dolgoztak rajta, de leginkább akkor tudtak foglalkozni vele, miután az Országos Textiles Konferenciára leadták az anyagot. Februárban néhány foglalkozás keretében tudták elkezdeni, bemutatni, sajnos utána megváltoztak a körülmények, de sikerült az internet segítségével s személyes konzultációkkal megvalósítani a kollekcióikat.

– Idén még nagyon szeretnénk részt venni a miskolci Virágzó Népművészet pályázaton, utána indulunk az Élő Népművészet pályázat regionális kiállításán, bízunk benne, hogy a zsűri úgy ítéli meg, hogy részt vehetünk az országos kiállításon is – zárta szavait Bogárné Szőke Erika.

(A borítóképen: Pap Bernadett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában