Bartók Plusz

2020.06.14. 19:30

Vakrepülés volt az első, és nagy utat tett meg

A közép-európai operamustrává válás ígéretével kezdődött 2001-ben a nemzetközi operafesztivál Miskolcon.

Forrás: ÉM

Hatalmas lendülettel nyitott új távlatokat Miskolc – és talán nem túlzás – a térség számára az első nemzetközi operafesztivál 2001-ben. Borzongatóan merésznek tűnt már maga a gondolat is: a válság tüneteit mutató iparváros az operajátszás rangos rendezvényei mellett kér helyet magának és a reménybeli közönségének.

„A gondos marketing ellenére is kiszámíthatatlan terepen végzett vakrepülés volt az idei Bartók + Verdi” – ezt nem máshol, mint éppen szerkesztőségünkben mondta szinte csak órákkal a zárás után Müller Péter Sziámi fesztiváligazgató. Hegyi Árpád Jutocsával közösen éppen nálunk értékelte az első nemzetközi operafesztiválon történteket – a harmadik alapító, Kesselyák Gergely más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az akkori beszélgetésben.

2001-ben a Bartók + Verdi kilenc nap alatt 26 operát és koncertet hozott a városba, körülbelül 20 ezer látogatóval, meglepően sok külföldi vendéggel, akik között sok volt a spontán, nem ide készülő, de a fesztivál hírére ellátogató és itt maradó turista. A fesztivál jövőjéről akkor és ott a szerkesztőségi szobában elhangzott: akkora sikere volt a régióbeli országokból készen hozott produkcióknak, hogy az elkövetkező években a fesztiválnak mindenképpen közép-európai operamustrává kell válnia.

A történet folytatását ismerjük – nagy utat tett meg a városnak olyannyira fontos fesztivál, de idén nyáron éppen a huszadikat nem rendezhetik meg a szervezők. Összeállításunkkal tisztelgünk mindazok előtt, akik létrehozták, szeretettel és gondoskodással voltak iránta az idők során, akik a nehéz időkben is a jövőjét tervezik és szolgálják.

A fesztivál igazgatói:

Müller Péter Sziámi (2004-ig)

Bátor Tamás operaénekes (2011-ig)

Kesselyák Gergely karmester

(A borítóképen: Bátor Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában