Zene

2020.05.03. 09:30

Mit jelentenek ma az egykor megírt sorok?

Ebben is kipróbálta magát, mindenki örömére: énekelt versek Papp Dénestől.

Apagyi Beáta

Papp Dénes a miskolci Kisavas együttes frontembere 20200417 Miskolc Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Régiónkhoz kapcsolódó verseket zenésít meg Papp Dénes író, a Kisavas zenekar szerzője és énekese. Újabb, kedvelt alkotásait a közösségi médiában osztja meg.

Petőfi Sándor átutazóban

Sokan e megzenésített művek nélkül nem is tudnák, hogy milyen helyi kötődése van a verseknek.

Tompa Mihály A madár fiai című verse Keleméren született, az 1848–1849-es szabadságharc után. Vagy, hogy Petőfi Sándor Keresztúton című műve Miskolcon íródott, amikor a költő átutazóban volt itt.

A helyi kötődés folytatható: Móricz Zsigmond Prügyön gyerekeskedett, ahol az énekes is született.

Kortárs viszonylatban pedig Kabai Zoltán és a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Málik Roland soraira születtek dallamok.

Papp Dénes elárulta: nem volt különösebb célja ennek az ötletének, amivel, jegyezzük meg, sikeresen népszerűsíti a magyar költészetet.

– Kísérlet volt csupán, egyfajta gyakorlat. A dalszerzés mellékhajtásaként zenésítettem meg korábban verseket, de nem ez a főprofilom. Ez is egy műfaj, amiben szívesen kipróbálom magam. A kérdés mindig az, hogy mit jelentenek számunkra az egykor megírt sorok. Látunk-e benne üzenetet aktuális jelenünk számára, amivel segítheti hétköznapjainkat, megnyithatja életünket.

A folytatással kapcsolatban még nincsenek tervek.

A Kisavas zenekar jelenleg a negyedik albumán dolgozik, ami sok odafigyelést, türelmet követel. Bíznak benne, hogy a belefektetett energia meghozza gyümölcsét, és hamarosan megjelenhet új nagylemezük. A koncerteken nagy valószínűséggel nem csendülnek fel ezek a verses dallamok, de az énekes elképzelhetőnek tartja, hogy valamilyen különleges alkalomból színpadra álljon majd ezekkel is.

(A borítóképen: Papp Dénes: ez is egy műfaj, amiben szívesen kipróbálom magam| Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában