nótakör

2020.05.23. 08:30

Hiányzik nekik a közönség

Gyakorolnak, mert teljes erőbedobással szeretnék pótolni a magyarnóta-énekesek a rendezvényeiket.

Detzky Anna

Forrás: Bujdos Tibor

A járvány ideje alatt sem hagyták abba a gyakorlást. A Magyarnóta-szerzők és Énekesek Miskolci Egyesületének idős tagjaival legutóbb a téli gasztrofesztiválon, fellépésüket követően találkozhattunk a megyeszékhelyen.

– Nagyon nehezen éljük meg, hogy személyesen most nem jöhetünk össze, és a fellépéseinket is le kellett mondanunk. Ugyanis többen közülünk igen mozgékony életet élnek a mindennapokban. Örültünk annak, hogy nőnapi magánéneklésünket még meg tudtuk tartani. Aztán a görömbölyi Gárdonyi Géza Művelődési Házban is lett volna több programunk, de most ezek mind elmaradtak sajnos, a járvány miatt. Tartottunk volna április 24-én egy emlékműsort Kósa Lajos költő, író, dalszövegíró születésének 170. évfordulója tiszteletére, de egyelőre erre nem került sor – mesélte Fodor János, az egyesület vezetője, aki a legtöbb nagyobb fellépésüket szervezi.

Gyakorolnak folyamatosan

Büszkék viszont arra, hogy különböző rádió- és televízióadásokban az egyesületük tagjai közül néhányat most is lehet hallani.

– Természetesen a saját érdekünkben is tiszteletben tartjuk a járványügyi védekezéssel kapcsolatos rendelkezéseket. Ameddig a nagy létszámú rendezvények tilalma fel nem szabadul, addig sajnos nem merünk szervezni semmit, mert a közönségünk rendszerint száz-kétszáz fős. Úgyhogy telefonon tartjuk egymással a kapcsolatot, mert többségében idős- és középkorúak vagyunk, de már türelmetlenül várjuk az újabb találkozás lehetőségét, egyelőre pihenőállásban. Aztán akkor majd megpróbáljuk teljes erőbedobással mindazt még megvalósítani, amiből kimaradtunk.

Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy szorgalmasan gyakorolnak. Nemcsak ő maga, hanem tudomása szerint a többiek is többször meghallgatják a magyarnóta- és operett zenei alapjaikat.

– Nem szeretném elfelejteni a dalok sorrendjét, és ehhez szükséges újra és újra elénekelni azokat. Gáspár Anni tagunk viszont a Dankó Rádióban és a Duna Televízióban továbbra is rendszeresen megjelenik. Gondolkodtunk az online műsorokon is, de többen közülünk még munka mellett, hobbiszinten énekelnek, és ez már nem fér bele az idejükbe. Sajnos az utánpótlásképzésünket is szüneteltetnünk kell, mert az énektanárnőnk is veszélyeztetett korú. Viszont szájmaszkban nem tudunk gyakorolni – mesélte nevetve az egyesületi vezető.

(A borítóképen: Fodor János a téli fellépést követően)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában