Művészet

2020.02.21. 17:00

Különböző szerepekben, más-más kihívásokkal

Vannak a darabban kicsit a határt feszegető jelenetek is.

Pap Gyula

Prohászka Fanni, a Miskolci Nemzeti Színház színművésznője az egyetemi gyakorlatot is beleszámítva ötödik évadát tölti a megyeszékhely társulatánál. Kérésünkre, hogy foglalja össze az idei évad legfontosabb eseményeit, elmondta: eddig három bemutatója volt, a Don Juan, a Hegedűs a háztetőn és az Ördögök. Mindhárom szerepet nagyon szerette, mert három különböző feladatot jelentett, mindegyiknél teljesen mást kellett használni színészi tudásából.

– Az elsőben, a Don Juanban Rózsa Krisszel a darab komikusabb karaktereit játsszuk, ami sok vidám percet okozott a próbákon és az előadásokon is. A Hegedűs a háztetőn egy igazi nagyszínpadi musical. Azért volt valódi kihívás, mert kevés zenés darabban játszottam eddig, és nagyon örültem, hogy ebben is kipróbálhatom magam. Ráadásul ez nem egy könnyed zenés darab, hanem egy igazán komoly tartalommal, gyönyörű történettel és nagyon szép zenékkel bíró remekmű – fejti ki.

Komoly kihívás

A harmadik szerepe egy Dosztojevszkij-regény, amely az első kettőtől teljesen eltérő. Nyolcszáz oldalas a regény, nagyon komoly vállalás, már elolvasni sem volt könnyű, és valószínűleg nézőként végig figyelni és koncentrálni sem. Még csak a premier ment le (beszélgetésünk idején – a szerk.), úgy érezte, tetszett a közönségnek, elismerő tapsot kaptak, de három néző kiment az egyik jelenetnél . – Vannak benne határokat feszegető jelenetek, a melyeknél már a próbafolyamat idején kérdés volt, hogy hogyan fogják fogadni – idézi fel. – Ez Béres Attila részéről is kockázatos vállalás, és én úgy gondolom, jó, ha néha nem megyünk biztosra, és kísérletezünk a nézők reakcióival – teszi hozzá.

Fanni beszámol róla, hogy véleménye szerint nagyon szeretik az előadásokat a nézők, amiért kölcsönösen hálásak egymásnak. Hangsúlyozza: érződik, hogy Miskolcon komoly hagyománya van a színháznak, szinte mindig tele van a nézőtér értő, figyelmes közönséggel, amely nem mindenütt jellemző az országban.

Újabb próbafolyamat

Most van egy kéthetes szünet, amikor nem próbál, de utána elkezdik Mohácsi Jánossal a Francia rúdugrás című darab próbáit. Ez egy hatszereplős vígjáték, amely – úgy gondolja – mindenkinek örömjáték lesz. Így az ötödik évad vége felé már elmondhatja, hogy ha nincs is sok szabadideje, de nagyvonalakban már megismerkedett a várossal. A színészkollégákkal együtt járnak Lillafüredre, Tapolcára, legutóbb a Csanyik-völgyben voltak kirándulni. „Ismerjük a mozikat is, a Művészetek Házát, szeretjük a Világbékét” – teszi hozzá nevetve. A színház mellett most kezdett bohócdoktorkodásba, ami egy színházközeli másodállás a megyei kórházban.

(A borítóképen: Prohászka Fanni az Ördögök című darab főpróbáján | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában