Programajánló

2020.01.17. 16:30

Mit csináljunk ezen a hideg hétvégén?

Összegyűjtöttük Borsod-Abaúj-Zemplén megye kulturális programjait, hogy a hűvös időben se unatkozzon senki

A képen: Hobo – Látnokok, költők, csavargók című estjével lép fel a miskolci Művészetek Házában január 24-én

Forrás: ÉM

Tények és regények – a magyar kultúra napján a könyvtárban.

A magyar kultúra napja alkalmából Tények és regények címmel irodalmi est lesz 2020. január 22-én, szerdán délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A meghívott vendég Kováts Judit író, történész, a XX. század történelmi traumáit idéző – Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok című – regények szerzője. Bevezetőt mond és a beszélgetést vezeti Bodnár Tamás főlevéltáros, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

Elfelejtették volna

Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok – a három szó egyegy könyvcím. Mindhárom kötet szerzője Kováts Judit. A történész, levéltáros végzettségű író a XX. század legnagyobb történelmi traumáit dolgozta fel regényeiben.

A trilógia első darabja, a Magvető kiadásában 2012-ben megjelent Megtagadva című regény története 1942-ben kezdődik. Háború van, de Somlyói Anna és barátnői figyelmét leginkább a szerelem köti le. Előbb csak plátói a rajongás, aztán elérkezik az igazi is, de közeledik a front, és ezzel együtt minden borzalom, erőszak, megaláztatás, embertelenség. A könyv szerzője ugyan fiatalabb annál, hogy személyesen megtapasztalta volna mindezt, mégis hitelesen ír. Történészként számtalan interjút készített olyan emberekkel, akik túlélték a háborút. Sikerült szóra bírnia azokat, akik legszívesebben elfelejtették volna, emlékezetükből is kitörölték volna a múltat – mert még mindig fájt, mert talán még szégyellték, ami velük megtörténhetett. Több visszaemlékezés felhasználásával született meg a Megtagadva főhősének, Somlyói Annának a története.

A szerző második könyve a 2015-ben megjelent Elszakítva című regény. Története Késmárkon kezdődik valamikor 1945 augusztusában, majd 1953-ban Lőcsén fejeződik be. Légvonalban nincs messze egymástól ez a két szepességi város, mégis nagy utat járnak be – térben és időben – a regény szereplői és olvasói. A két főszereplőnek, a két fiatalnak a szerelme lehetne egy romantikus regény témája is, de az ő sorsukat jelentős mértékben meghatározza a hely és az idő, a kor, amelyben élnek. Mivel annak idején a szülők nem reszlovákizáltak, otthon ők is hontalanok lettek, ott már nem kapnak bizonyítványt, ezért szöknek Kékednél Magyarországra. Megyénk földrajzi helyzetével, az országhatár közelségével és a szerző családi kapcsolatával magyarázható, hogy a regényhősök útját követve több borsodi, abaúji és zempléni településen is áthaladunk. Az Elszakítva folytatásának is tekinthető Kováts Judit harmadik regénye, a 2019-ben megjelent Hazátlanok. A szerző a felvidéki németek kálváriáját mutatja be. A történet hőse a magyarok és szlovákok között felnőtt késmárki diáklány, Lilli Hartmann. Ő sem érti, hogy 1944-ben miért menekítik ki a többi német ajkú gyerekkel együtt a lakhelyéről, nem érti, miért szakítják el a családjától. Kováts Judit történész, kutató regényeiben nem a tudományos dolgozatok szóhasználatával közli a szikár és szomorú történelmi tényeket. Dramaturgiailag is jól felépített, lélektani szempontból hiteles regényfolyamként tárul elénk a ki nem beszélt múlt.


Napról napra

Január 18., szombat

09:00 – Miskolc, Szolártsik tér. A Tizedik! Forralt Bor És Tepertő Nap.

15:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Újévi Operett Gála 2020.

19:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Újévi Operett Gála 2020.

Január 19., vasárnap

10:30 – Csodamalom Bábszínház, Miskolc, Kossuth utca 11. Mosó Masa mosodája. Bábjáték.

15:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Neil Simon: Pletykafészek – bohózat két részben.

19:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Neil Simon: Pletykafészek – bohózat két részben.

Január 22., szerda

15:00 – Miskolci Galéria, Kamaraterem. Góré Szabina Tengelyező című egyéni tárlatának megnyitója. Megnyitja: Kónya Ábel képzőművész, a Miskolci Galéria vezetője.

16:30 – II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Tények és regények. Kötetbemutató a magyar kultúra napján. A vendég: Kováts Judit, a XX. század történelmi traumáit idéző – Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok című – regények szerzője. Bevezetőt mond és a beszélgetést vezeti: Bodnár Tamás főlevéltáros, Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

17:00 – Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár, Nyékládháza. Hogy kezdődött? A magyar kultúra napja. Gálaműsor az intézmény névadója emlékére. A vendég: dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus.

17:00 – Újbástya Rendezvénycentrum, Sárospatak. A magyar kultúra napja városi ünnepsége.

18:00 – Zenepalota, Miskolc. A romantika határán. A Filharmónia Magyarország rendezvénye. Előadók: Novák András – klarinét, Bíró Tamás – hegedű, Kovács Csilla – hegedű, Török Mátyás – brácsa, Lipták Zsuzsanna – cselló.

Január 23., csütörtök

10:00 – Petőfi Sándor Könyvtár, Miskolc, Nagy Lajos király u. 16. Irodalmi műsor a magyar kultúra napja alkalmából. Közreműködik: Bari Gábor költő.

16:30 – Kaffka Margit Könyvtár, Miskolc, Park u. 8. Világjárók klubja. Virtuális utazás a XIII. századi Magyarországon. Kalandozások az Eretnek című történelmi regény szereplőinek nyomában. Trux Béla történelmiregény-író előadása.

18:00 – A Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imaterme. Kamarazenei estek Turjányi Miklóssal: a Cantemus Vegyeskar koncertje.

Január 24., péntek

16:00 – József Attila Könyvtár, Miskolc, Szentpéteri kapu 95. Sári Edina Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kötetének bemutatója. A szerzővel beszélget: Szendi Horváth Éva újságíró. Közreműködik: dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus. A bemutató után levetítik a Sári Edina: Barkochba című drámájából készült, az orvos és beteg közötti kommunikációt segítő kisfilmet, a Barkochbát. (Szereplők: Barabás Kiss Zoltán, Gubík Ági, Hajnal János)

19:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Látnokok, költők, csavargók. Hobo-est.

Január 25., szombat

18:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház. A Miskolci Múzsa Díj átadása.

Január 26., vasárnap

10:30 – Csodamalom Bábszínház, Miskolc, Kossuth utca 11. Mosó Masa mosodája. Bábjáték.

Január 27., hétfő

19:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Szezonbérlet 3. A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje. Vezényel: Káli Gábor. Zongorán közreműködik: Balázs János. A Filharmónia Magyarország rendezvénye.

Január 29., szerda

18:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Dr. Papp Lajos szívsebész professzor előadása: Halálközeli élmények. A rendezvényen közreműködik: R. Kárpáti Péter színművész.

Január 30., csütörtök

17:00 – Újbástya Rendezvénycentrum, Sárospatak. Utópia. A Vajda Lajos Stúdió videóművészeti kiállítása. Megnyitja: feLugossy László képzőművész.

Február 7., péntek

19:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház. Giuseppe Verdi: Don Carlos. Opera. Bemutató előadás. Rendező: Keszég László.

Február 8., szombat

19:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Ördögök. Dráma. Bemutató előadás. Rendező: Béres Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában