Szádvár

2020.01.29. 08:00

Különleges a huszonnyolcadik

Igazán különleges lesz az immár XXVIII. Vármentő Napok a szádvári várromnál.

A szádvári romvár

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Természetesen idén is a Szádvárért Baráti Kör szervezi meg az eseményt. Mivel nemzeti ünnepünk, március 15. idén vasárnapra esik, ezért úgy döntöttek, hogy a jobb idő reményében kicsit később, március 27–28-án tartják az idei tavaszi vármentést.

Mint írják: „…ahogy az ősszel is, abban bízunk, hogy ismét lehetőségünk lesz követni és segíteni a Nemzeti Várprogram kivitelezési munkálatait. Ezen felül természetesen el kell végezni a szokásos feladatainkat is, a várat fel kell készíteni a túrázók és a várak szerelmeseinek fogadására!”

Ahogy beszámoltunk már róla, hazánk legnagyobb romvára is részese a Nemzeti Várprogramnak.

A várrom teljes területének minden eddiginél részletesebb, 3D lézerszkenneres felmérése és régészeti előkutatása után elindulhatnak a turisztikai fejlesztést célzó munkálatok. A cél, hogy Szádvár is része legyen a bakancsos turisták által látogatott célpontoknak, kapcsolódva a túrákról szóló másik cikkünkben részletezett turistautakhoz.

Szádvárhoz és a várbarátokhoz kapcsolódó hír, hogy 1567. január 14-én ostromolta meg Schwendi tábornok csapataival a várat, amelyet Patócsy Zsófia úrnő vezetésével védtek. A 453 évvel ezelőtti események napján az úrnő Szögligeten felállított szobrát a várbarátok is megkoszorúzták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában