Miskolc

2019.11.21. 14:00

Hiteles művészek

A Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének nyílt kiállítása a Móra Ferenc Könyvtárban.

Detzky Anna

Mezei Zsuzsanna alkotását mutatja a megnyitón

Fotó: Kozma István

Na-túra címmel nyílt kiállítás szerdán Miskolcon az Avasi Gimnázium épületében található fiókkönyvtárban, amely december 31-ig tekinthető meg. Az alkotók egyszerre gyakorolják pedagógus és művészi hivatásukat és nyaranta nemzetközi alkotótáborokat tartanak, ahol határainkon túl élő művészek is rendszeresen megjelennek. A tárlatot Csetneki József képzőművész, az ART ÉRT Alapfokú Művészetiskola és Óvoda vezetője, a Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének egyik oszlopos tagja nyitotta meg. A programban közreműködtek a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is.

– Fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, hogy a művészettel összeérő tanári pálya milyen kihívásokat tartogat. A művészet autonóm, öntörvényű, magányos útkeresés és szükséges megtalálni a két terület közös nevezőjét – hangsúlyozta Csetneki József. – A kiállításmegnyitónak azt a címet adtam, hogy művészetiskola-bizalom. Zolnai Vilmos gondolata, hogy a megismerésnek három lába van: a művészet, a tudomány és a vallás.

 

Ebben a háromban az embernek kötelessége és jól felfogott egyéni érdeke tájékozódni aszerint, hogy kiben, mennyire erősek ezek a szálak. Rajztanárként a saját hitelességünket építjük azzal, hogyha művészként is tevékenykedünk. Mögöttünk jön egy fiatalabb generáció, akiknek nagy szükségük van követhető modellekre.

Egymástól tanulnak

Az alkotótáborokban a művészet mellett előkerülnek pedagógiai módszertani kérdések is.

– Azt tudjuk, hogy mit kell tanítani, de a belső tartalmát és a hogyanját is megbeszéljük. Kicsit olyanná válunk ilyenkor, mint egy tantestület. Válogatott információk tudnak így gazdát cserélni, amelyekhez egyébként nagyon nehéz ilyen koncentráltan hozzájutni. A körbe fiatalabbak és idősebbek tartoznak és nálunk is érvényesül, hogy a fiatalabb művészek mindig ott tartják a szemüket az idősebb, Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművészek munkáján. Korábban például Seres János kiváló festőművész vezette a kört, aki az Eszterházy Károly Főiskola Rajz Tanszékéről vonult nyugdíjba és a hitelességéhez kétség sem fért. Ugyanakkor kortól függetlenül el lehet mondani, hogy ide azonos érdeklődésű és hasonszőrű emberek járnak. Az alkotó kör tevékenysége több, mint hobbi, inkább egy nagyon nívós, minőségi szabadidős program, amely rendszeresen rendez kiállításokat is – mondta a képzőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában