Miskolci Múzsa Díj

2019.11.06. 13:00

A jazz tanszak a következő Miskolci Múzsa Díj nyertes

A Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz tanszaka az idei Miskolci Múzsa díjas.

Szaniszló Bálint

Hárman a jazz tanszakról: (balról) Bundzik István jazz-zongoratanár, Bárány Zoltán, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium intézményvezető-helyettese és Horváth Gyula basszusgitártanár

Fotó: Bujdos Tibor

Közelít a két évtizedhez a hagyomány, hogy a lokálpatrióták által alapított Miskolci Múzsa Díj Alapítvány évről évre kitüntet olyan személyt vagy közösséget, aki vagy amelynek tagjai a megyeszékhely kulturális jó hírét viszik az országba, a világba. Többek között Müller Péter Sziámi, az operafesztivál ötletgazdája, Kabdebó Lóránt, az egyetem bölcsészettudományi karának létrehozója, Marton Éva operaénekes is részesültek már a nívós elismerésben, de hosszan lehetne sorolni a színvonalas névsort.

A zenét díjazták

A Miskolci Múzsa Díj életében hagyomány, hogy a díjat a magyar kultúra napja (január 22-e) alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban egy gálaműsor keretében adják át. (A következő díjátadó 2020. január 25-én este 6 órakor lesz). Az is hagyomány, hogy a díjazott kilétét előző év őszén sajtótájékoztató keretében jelentik be. Az aktuális bejelentés hétfőn délelőtt volt a Miskolc Motors BMW szalonjában.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, a Miskolci Múzsa Díj kuratóriumának elnöke jelentette be, hogy az év eleje óta kibővített grémium döntése értelmében 2019-ben a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz tanszaka érdemelte ki a Miskolci Múzsa Díjat.

Fiatal tehetségek

„A kiváló jazz-zenészeket nevelő intézmény két évtizede bocsátja ki a jobbnál jobb muzsikusokat, akik – akár a szintén Múzsa díjas Miskolci Dixieland Bandon keresztül – világhírnév felé röpítették a város ilyetén zeneoktatását – mondta a kuratóriumi elnök. – A jazz tanszak és a kereteiben munkálkodók kiérdemelték már az elismerést…”

Mint megtudtuk, az idei Miskolci Múzsa Díj odaítélése előtt tíz miskolci személyiség és intézmény tevékenységét, eredményeit vizsgálta meg a kuratórium. Mint Torma András mondta: „amikor a konkrét döntés következett el, a tagok határozata egybehangzó volt…”

A kuratóriumi elnök elmondta, idei újdonság, hogy megneveznek olyan ifjú alkotókat, akik jó irányba haladnak arra, hogy ők is díjazottak legyenek: Bognár Lili Janka népdalénekes, Gál Klaudia tervezőgrafikus és Siklósi Kristóf zenész, zeneszerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában