Miskolc

2019.10.04. 18:00

Egy koncerttel ünnepeltek

A zene világnapját és fennállásuknak hetvenedik évfordulóját is megünnepelték.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Jubileumi zenevilágnapi koncertet adtak az Erkel Ferenc alapfokú művészeti tagiskola tanárai és növendékei hétfő délután. A diósgyőri intézmény 1949. október 1-jén kezdte meg működését, a koncerttel tehát a jeles napon túl fennállásuk hetvenedik évfordulójára is emlékeztek.

Egy kis történelem

Az eredeti nevén Diósgyőr-vasgyári Zeneiskola létrehozását a település gazdag zenei hagyományai tették lehetővé. A kohászati nagyüzemek felépülésével párhuzamosan alakult meg 1873-ban a Diósgyőr-vasgyári zenekar. A zenekar fejlődése érdekében idővel szükségessé vált az utánpótlásképzés, vagyis a zenei oktatás elindítása, mely a II. világháború végéig jól szolgálta a zenekari muzsikusok képzését. A világégés után újra igény jelentkezett a zenekari képzésre, így többéves előkészület után 1949. október elején megalakult az Erkel elődje.

A miskolci Erkel Ferenc Zeneiskola 1994-ig két helyen, a vasgyári Kabar utcai és a diósgyőri Puskás Tivadar úti épületben működött.

Fotó: Ádám János

 

Fotó: Ádám János

Mai, Kiss Tábornok utcai épületét 1994 novemberében vette használatba, az Egressy Béniről elnevezett zeneiskolával 2007-ben Miskolc közgyűlésének döntése alapján vonták össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában