16. CineFest

2019.09.15. 14:00

Premierek a múltból

Jobb, mint a film címmel nyílt plakátkiállítás a Művészetek Házában.

Bájer Máté

Premierek a múltból

Fotó: Ádám János

A CineFesthez kapcsolódó tárlat darabjait a Hermann Ottó Múzeum több mint háromszáz darabos gyűjteményéből válogatták. A kiállítás körülbelül öt évtizedet tekint át a harmincas évektől a hetvenes évekig. A szervezői úgy jellemezték, mint egy sétapálcás aggastyánt, aki hirtelen szaltót ugrik a főutcán. A körülbelül tíz éves múlttal rendelkező pop-up kiállítások lényege, hogy rendhagyó helyszínen és különleges témában mutatnak be a múzeumok anyagokat. Dr. Hajdú Ildikó gyűjteménykezelő-muzeológus szerint ez a törekvés most, a CineFest keretében megvalósult.

 

„A múzeumokra gyakran gondolnak úgy, mint egy poros sötét helyre, ahová bezárták a történelmet. Most azonban a múzeum jöttel az emberekhez. Olyan kiállítást szerettünk volna létrehozni, ami nem csak témájában izgalmas, de színes és szórakoztató is egyaránt” – véli a muzeológus.

A műfaj kedvelőinek szinte kötelező megnézni a tárlatot, hiszen a magyar film kiemelkedő alkotásai mellett olyan rendezők munkái is feltűnnek a plakátokon, mint például Fellini, vagy Raymond Rouleau.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában