Programajánló

2019.06.09. 20:58

Lázár Balázs és a Maszkaland

Lázár Balázs költő, színművész a 90. Ünnepi Könyvhét 0. napján, 2019. június 11-én, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) mutatja be Maszkaland című kötetét, valamint a költő és a színész néhány jellegzetes arcát (vagy maszkját).

Lázár Balázs

Lázár Balázsnak eddig öt verseskötete jelent meg. Irodalmi munkásságának elismeréseként megkapta a tavalyi, 46. Tokaji Írótábor díját.

Több fővárosi színházban is játszik, a ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referenseként pedig különböző rendezvények megálmodója, megvalósítója. Feleségével, Tallián Mariann színművésszel rendszeresen tartanak pódiumműsorokat, versszínházi előadásokat.

Egyedülálló munka

Lázár Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2016-ban védte meg doktori disszertációját. Tanulmányában maszkos kurzusainak elméleti hátteréről és gyakorlati lehetőségeiről írt, a semleges maszkoktól a karaktermaszkokon át a commedia dell’arte stílusáig. Erről szól a Maszkaland című könyve, mely az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző téma iránti elkötelezett szenvedélye és a mű olvasmányossága nemcsak a színházi, de a szélesebb olvasóközönség figyelmét és érdeklődését is felkeltheti.

„Lázár Balázs munkája egyedülálló a magyar szakirodalomban, a commedia dell’arte honi feldolgozásában jelentős viszonyulási pont, esetenként vitára ingerlő értekezés lehet a jövőben” – fogalmazta meg a kötet kapcsán Máté Gábor színész, rendező.

Hogy Lázár Balázst mennyire foglalkoztatja az alakoskodás, az álarc viselése, ezt bizonyítja Maszk című verse is. Ebből idézünk néhány kérdést: „Ki az, ki bennem én vagyok? / A legismerősebb idegen? / Mért nem lehetek sohasem / Azzá, ki a maszk alatt pihen?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában