Cserépfalu

2019.05.19. 19:58

Balaton-koncert és emlékséta

Folytatódik a cserépfalu zsidó családokkal és emlékekkel kapcsolatos kutatás.

Tóth Balázs

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Groszmann Lili Napot, amellyel a szervező Tóth Péter az 1944 májusában a mezőkövesdi gettóba, majd Auschwitzba hurcolt cserépfalui zsidó családokra kívánt emlékezni. Ebben az évben tucatnyian indultak útnak, megismerve a cserépi zsidó házakat, emlékeket. A társaság tagjainak többsége Bogácsig sétált, onnan pedig hárman folytatták útjukat Mezőkövesdre.

- Idén először fordult elő, hogy csak ismerősök jöttek, külsős résztvevő nem. Viszont a tavalyi kezdeményezést, ami azt jelenti, hogy valamilyen más kulturális programot is szervezünk a séta mellé, folytattuk. Ebben az évben a Balaton együttes koncertezett a faluban – mondta Tóth Péter szervező a szombati és vasárnapi programokról.

Beszámolt az elmúlt egy év cserépfalui zsidósággal kapcsolatos kutatásairól is. Egyebek közt rövid előadásokat tartott a Corvinuson és az Országos Széchényi Könyvtárban a kutatásról, az oral history megbízhatóságáról. Mint mondta, a visszaemlékezések fontosak, de a kérdések esetleg hatnak a beszélő személy emlékeire. Korábbi interjúit egyébként a Washingtoni Holokauszt Múzeum egyik munkatársa elkérte, nekik vannak cserépfalui anyagaik. Tervei szerint készít újabb interjúkat is falubeliekkel, aki éltek akkoriban, amikor a falubeli zsidó családokat elvitték. A község zsidó temetőjének ügyeit már a Mazsihisz intézi. Felfedezték közben a cserépváraljai izraelita temetőt és abból a községből is születhetnek visszaemlékezések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában