Városinfo

2024.05.23. 18:26

Bezöldül a miskolci belváros?

A napokban megjelenő öntözőzsákok szerepéről beszélt Szopkó Tibor alpolgármester és Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze.

Édes Richárd

20240523 Miskolc Öntözőzsákokat helyeznek ki Miskolcon Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó MZSP Észak-Magyarország Képen: Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze

Szopkó Tibor alpolgármester szerint az öntözőzsákok kérdése fejlesztéspolitikai szempontból és a belváros zöldítése aspektusából egyaránt lényeges. 

Az öntözőzsákok a belváros zöldítésének részei

Az alpolgármester hangsúlyozta: A TOP fejlesztési program bő 35 milliárd forintból gazdálkodott, ragyogó fejlesztési lehetőségeket teremtve Miskolcon. Történtek hídfelújítások, szépült az Avasi kilátó, a Csengey-kert, megvalósult az óvodák, a könyvtárak felújítása. Több mint 100 projekt szerepelt a fejlesztési programban.

Azonban a fejlesztésért felelős alpolgármester szerint vannak kisebb, emberközelibb fejlesztési programok. Így sikerült elindítani a Zöld Miskolc programot, amelynek részeként beszereztek 300 öntözőzsákot. Szopkó Tibor úgy látja: ezek az öntözőzsákok jelképezik, hogy emberközeli és európai módon sikerült megvalósítaniuk a TOP fejlesztési programot:

„Belvárosi képviselőként fontos számomra, hogy a beton alapú sétálóutcán minden egyes zöldfelületet fenntartható módon kezeljünk. A Népkertben, a Hejő-ligetben, az Avason is kihelyezték az öntözőzsákokat. Mert fontos cél volt számunkra a belvárosi növények megóvása és a csemeték növekedésének segítése.”

Az öntözőzsák segíti a növény és a gyökerek fejlődését

Miskolc város főkertésze, Czifrusz Natália szerint az utógondozás és a fenntartás mindig a legkritikusabb kérdés az elültetett facsemetéknél:

„Ezért olyan lényeges az öntözés feladata. A facsemeték sok vizet, rengeteg öntözést igényelnek, a felületi talaj meglocsolása sokszor nem elegendő nekik.”

A főkertész részletesen bemutatta az öntözőzsákok működését. Az aljuk perforált, és folyamatosan a talaj mélyebb rétegeibe szivárogva engedik ki a vizet. Így képesek a gyökér fejlődését arra ösztönözni, hogy a növény minél mélyebb rétegekbe tudjon legyökerezni. Ez sokkal jobb életminőséget és életfeltételt ad az öntözött növénynek. 

Az öntözőzsákot nem kell folyamatosan feltöltve tartani

„A csapadékmennyiséget, az időjárási körülményeket figyelembe véve csak bizonyos időszakonként kell feltölteni - hívta fel a figyelmet a körültekintő használat szempontjaira Czifrusz Natália - A benne található 75 liter víz néhány óra vagy esetleg egy nap alatt fog szépen lassan a talaj mélyrétegeibe szivárogva lejutni a gyökérzónához. Oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.” 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában