ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.02.29. 15:34

Jó szerencsét! Miskolc testvérvárosa lesz Selmecbánya

Az egyetemi, akadémiai hagyomány már összekötötte, most szorosabbá fűzi kapcsolatát Miskolc és Selmecbánya.

Szaniszló Bálint

A selmeci hagyonmányok összeötik a két várost

Fotó: MW

Miskolc Megyei Jogú Várost és a szlovákiai Banská Štiavnica (Selmecbánya) városát évszázadokra visszanyúló és mindkét fél által nagy becsben tartott közös egyetemi hagyományok kötik össze. E különleges kötelékre tekintettel merült fel a Miskolci Egyetem részéről a két város közötti testvérvárosi kapcsolatok létesítésének igénye. A kezdeményezés találkozott mindkét város vezetőinek szándékával, így a 2023 őszén indult egyeztetések eredményeként 2024. januárra előállt a Miskolc Megyei Jogú Város és Selmecbánya közötti testvérvárosi megállapodás végleges szövege.

Törvény írja elő 

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 6. pontja szerint külföldi önkormányzattal való együttműködésre irányuló megállapodás a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik, ennek megfelelően terjesztették a miskolci közgyűlés elé Selmecbánya és Miskolc közötti testvérvárosi kapcsolatok kialakításáról és testvérvárosi megállapodás megkötéséről szóló javaslatot.  

A tervek szerint az idei városnap, május 11-hez kapcsolódóan írhatja alá a két város vezetője a testvérvárosi megállapodást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában