Anno

2024.05.05. 10:45

Miért vágták ki a fákat Tapolcán?

Az Észak-Magyarország hatvan évvel ezelőtt utánajárt a dolognak, a választ ma biztos nem fogadták volna könnyen el korunk környezetvédői.

Csónakázók napjainkban a tavon Miskolctapolcán

Fotó: ÉM

"Az elmúlt években sokan panaszolták, hogy a tapolcai csónakázó tó vize hínáros, és a benne lévő boruló anyagoktól kellemetlen szagú. Az új idényre megtisztították a tavat a benne lévő hínártól és hordaléktól. Mintegy hetven ember dolgozott rajta, két napon át" - számolt be épp hatvan évvel ezelőtt, 1964. május 6-án az Észak-Magyarország. A cikkből kiderült az is, hogy jelentős segítséget adtak ehhez a takarításhoz a KlSZ-es fiatalok, akik társadalmi munkával vettek részt a csónakázó-tó rend behozásánál. Ezenkívül a termálfürdő két medencéjét az alaptól a mennyezetig beborították csempével. 
"A tapolcai strand környékén nemrégen kivágták a fákat. Azóta nagyon kopár képet mutat a táj. Hiányoznak a hűs árnyat adó lombos fák. Megkérdeztük a főmérnök elvtársat, hogy mi szükség volt erre? - tette fel a kérdést a lap.
A válasz szerint az év (1964) júliusában új kabinokat építenek, és elkezdődik a strand bővítése is. A fák a rekonstrukció útjában álltak, így tavasszál. a kilombosodás előtt kivágták őket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában