boon.hu video

2024.04.17. 19:00

Gigaössszeg, amibe kerül a megrongált harsányi felüljáró felújítása - képekkel, videóval

Naponta okoznak közlekedési káoszt a 3-as út miskolci kivezető szakaszán elrendelt lezárások és terelések. Megkezdődött a felüljáró felújítása.

Szaniszló Bálint

Dolgoznak a gépek a harsányi felüljáró bontásán

Fotó: Vajda János

Mint a boon.hu beszámolt róla, évekkel ezelőtt egy munkagépet fuvarozó, túlméretes, nehézgépszállító tréler haladt a 3-as főúton Miskolc belvárosa felől az M30-as autópálya irányába. A szállítmány sofőrje figyelmen kívül hagyta a város határában lévő harsányi felüljáró előtt a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és nagy sebességgel a hídnak ütközött.  

A platón szállított munkagép a híd 15 tartógerendájából 13-at súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetört.

Nem volt engedélye a szállítmánynak 

A közutakon a 4 méter magasság feletti járművek kizárólag útvonalengedély birtokában, csak az előre meghatározott útvonalon közlekedhetnek. A balesetet okozó járműszerelvény azonban nem rendelkezett ilyen engedéllyel.  

Bontanak
Fotó: Vajda János

A hídon akkor az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei azonnali vizsgálatot végeztek, majd külső szakértői véleményt készíttettek. Mint Pécsi Norbert Sándortól a társaság kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, a szakértői vélemény megállapította, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni. (A hídon korlátozásokat vezettek be a megsérült részen - a szerk.). Ez építésiengedély-köteles beavatkozás, tervet kellett rá készíteni. Nemrégiben a tervezési és építési közbeszerzési eljárások is sikeresen lezajlottak, így elkezdődhettek a munkálatok. A beruházás állami, központi költségvetési forrásból valósul meg, melynek értéke több mint nettó 511 millió forint.

Szeptemberig tarthat a felújítás 

A híd rekonstrukciós munkálatai egyébként április 5-én, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában megkezdődtek. Az ehhez szükséges új forgalmi rend április 6-án, szombaton lépett érvénybe. A felüljárót magát teljesen lezárták, az alatta áthaladó 3-as főút forgalmát korlátozták. Várhatón idén szeptemberig tartanak a lezárások, terelések, korlátoztások.  

A kivitelezés ideje alatt a forgalomtereléseket több ütemben alakítják majd ki a szakemberek, melyről a Magyar Közút folyamatosan tájékoztatja a közlekedőket, illetve az új forgalmi rendre kihelyezett jelzőtáblák is figyelmeztetnek majd.

Így terelik a forgalmat 

Az első ütemben április 6-a óta a 3-as főúton Mályi felől Miskolc irányába érkezőknek a bevásárlóközpont előtti körforgalom felé vezető úton, illetve a körforgalmon keresztül lehet tovább haladni a belváros felé.   

Miskolc belvárosából a Harsány irányú útvonal nem változott, viszont Mályi és a bevásárlóközpont felől Harsány irányába a körforgalmon keresztül a 3-as főút felé kell tovább haladni, majd a főút csatlakozásában, jelzőlámpás irányítás mellett balra kanyarodva, a már megszokott útvonalon érhető el Harsány. 

Harsány felől Miskolc irányába szintén nem használható a felüljáró, ezért a felüljáró előtt balra kanyarodva kell tovább haladni a 3-as főút felé és az ott átalakított csomópontban jobbra Mályi felé, balra kanyarodva pedig Miskolc belvárosa és a bevásárlóközpont felé lehet eljutni.   

A 3-as főúton a belváros irányából a bevásárlóközpont, a déli ipari park és az M30-as autópálya kétféleképpen közelíthető meg. Egyik a Bogáncs utcai balra kanyarodó sáv a jelenlegi formájában, másik pedig egy új balra kanyarodási lehetőség a későbbi jelzőlámpás csomópontban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában