Feltörték a betont, akkor tűnt fel

2024.03.14. 15:00

Tüzérségi lövedéket találtak a sátoraljaújhelyi Bortemplom toronyfödémében

A felújítást végző munkások fedezték fel a nem odaillő gránátot, azt nem tudni, hogy éles volt-e.

Bódisz Attila

A bortemplom Sátoraljaújhelyen

Fotó: Bódisz Attila

Tüzérségi lövedéket találtak a felújítást végző munkások a sátoraljaújhelyi Bortemplom építkezésénél – közölte közösségi oldalán Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere. Megjegyezte az épület akkoriban ezt is túlélte. Úgy tudjuk, a lövedék a toronyfödémben volt, annak feltörésekor bukkantak rá. Azt nem tudjuk éles volt-e a gránát. A polgármester érdeklődésünkre elmondta: tudomása szerint a tűzszerészek már jártak a helyszínen. A Bortemplom felújítása egyébként már gyakorlatilag a végéhez közelít, a tervek szerint tavasz végén, vagy nyár elején tudják majd átadni – közölte Szamosvölgyi Péter. 

A második világháborúból maradhatott ott

Az 1900-as évek elején épült, a sátoraljaújhelyi vasútállomás szomszédságában található Bortemplom fénykorában 37 pinceágában tízezer hektoliternyi bort tárolhattak. 

A lövedék a beton alatt
Forrás: Fotó: Szamosvölgyi Péter fb oldala

Az 1990-es évek elején az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. eladta, majd többször is gazdát cserélt, állapota folyamatosan romlott. Az önkormányzat mindenképpen szerette volna megmenteni a szép épületet, ezért 2014-ben tulajdonrészt szerzett benne. Ezt követően kezdődött el az az előkészítő munka, amelynek eredményeként most egy többfunkciós épület jön létre. A lövedék a második világháború során kerülhetett az épületbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában