Bemutató

2024.03.18. 11:00

Könyvkiadói oldalát is bemutatta a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Összesen tizennégy könyvet és kiadványt mutatott be a Tokaj-Hegyalja Egyetem által biztosított keretek között működő Speculum Kutatócsoport a Boros Borbárban Sárospatakon.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az eseményen elhangzott: a könyvkiadás az egyetem egyik legfontosabb tevékenysége, hiszen ezek tárják a szélesebb nyilvánosság elé az intézményhez kötődő szakemberek kutatómunkáját. A kötetekben főként Tokaj-Hegyalja szőlészeti borászati vonatkozású írott örökségével foglalkoznak a szerzők. Prof. Dr. Kéri Szabolcs az egyetem rektora a boon.hu-nak azt mondta, a kötetek nemcsak a térség számára képviselnek jelentős értéket, hanem országosan, sőt nemzetközi szinten is. A könyvkiadás fontos koncepciója a fiatal egyetemnek – közölte Prof. Dr. Monok István a Speculum Kutatócsoport vezetője, egyetemi tanár.

Hogyan látta Európa

Mint elmondta, már közvetlenül az egyetem 2021-es megalapítása után elvárás mutatkozott arra a fenntartó kuratórium részéről, hogy az első két év után az intézmény önálló egyetemi könyvsorozatokkal jelenjen meg a kutatói közösség és a szélesebb nyilvánosság előtt. A neves szakember hozzátette: 

úgy gondolkodtak, hogy az önálló könyvsorozatok mellett jelentessenek meg más, már bevett kiadókkal közös kiadványokat, legyenek idegen nyelvű kötetek, valamint lépjenek ki a nemzetközi színtérre is. Ez utóbbihoz az Akadémiai Kiadót találták meg partnernek. Könyvsorozataik fő vezérfonala az, hogy bemutassák, Magyarország, azon belül is Tokaj-Hegyalja mindig is az európai művelődés része volt.

Elsősorban azt bontották ki, hogyan is látott Európa bennünket, valamint hogy milyen áramlatok érkeztek ide. Ebből a THE profiljába egyrészt az illeszkedik, hogy a tokaji bor és a borászat hogyan jelent meg az európai nyomtatott világban, másrészt pedig a Hegyaljáról induló értelmiségiek milyen úgynevezett „kishumanista” tevékenységet folytattak, amelyek elsősorban latin, ógörög verspróbálkozások – jelentette ki Monok István.

Boros címke adatbázis készül

Az egyetem mindezeken túl számos program segítségével igyekszik az oktatás mellett szellemi műhelyként is működni – mondta el tudósítónknak Nemesné Dr. Kis Tímea Kulturális Örökség Tudományok Tanszék tanszékvezetője. Mint mondta, meglátása szerint Tokaj-Hegyalja fantasztikus adottságokkal bír, rengeteg a feldolgozatlan emlékanyag, legyen az írott-, épített-, vagy akár tárgyi örökség. Hozzáfűzte: erre az esztendőre is nagyon sok programmal készülnek. Ezek közül kiemelte a boros címke gyűjtő akciójukat.

Kereshető adatbázissal

Erre egy úgynevezett 

közösségi tudomány

 programot építettek ki és a partner önkormányzatokkal, valamint térségi civilekkel összefogva szeretnék feltérképezni, begyűjteni és digitalizálni Tokaj-Hegyalja régi boros címkéit. Mindezt egy kereshető adatbázisban szeretnék a nyilvánosság elé tárni, de a kiállítás, valamint a tudományos feldolgozás eszközeit is igénybe veszik majd – közölte a tanszékvezető.

Az eseményen Monok István, Molnár Dávid, N. Kis Tímea és Orbán Áron mutatták be munkáikat. A köteteket Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója ismertette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában