boon.hu video

2024.03.18. 14:00

Halomban áll a szemét a Hejő pataknál - fotókkal, videóval

Két hét alatt halmoztak fel jelentősebb mennyiségű hulladékot Miskolctapolca közelében.

Ujlaki Attila

Iszonyatos szemét tömeg

Fotó: Bujdos Tibor

„Két hete ez a rész még tiszta volt, akkor épp a Hejő patak másik oldalát tisztítottuk meg a szeméttől” 

– mondta a terület hétfői bejárásán Hollósy András, a KDNP önkormányzati képviselője. Arról is beszélt, hogy a miskolci szeméthelyzet pártokon átívelő ügy, így fontos a kérdés mihamarabbi rendezése. Bajusz Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője arra mutatott rá, hogy már hosszas ideje harcolnak az illegális szemét ellen, de sokszor hetek alatt válik szemetessé egy-egy helyszín.

Portálunk munkatársai a helyszínen azt tapasztalták, hogy különböző kereskedelmi hulladékok, háztartási csomagolóanyagok, de még egy bevásárló kosár is a patak medernél hevert, vélhetően ezzel is szemetet hoztak a területre.

Autókkal hordhatják a szemetet

„Akárhogy nézzük ezt a területet is, vélhetően autókkal hordják ide az illegális hulladékot, mert ilyen mennyiséget lehetetlen idehordani ennyi idő leforgása alatt”

 – mutatott rá.

Az önkormányzati képviselő arra is kitért, hogy Hollósy Andrással közösen kezdeményezték egy biztonsági kamera felszerelését a közeli csomópontba, amely az ominózus szakaszt is figyelné, ezzel kiszűrnék az illegális hulladéklerakókat.

Kamerával oldanák meg a helyzetet

Szabó Ferenc a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója elmondta, hogy a mostani illegális szemétlerakásról kaptak értesítését az önkormányzati képviselőktől és első körben megvizsgálják azt, hogy a terület kinek a tulajdonában van.

Portálunk rákérdezett, hogy a rendészet milyen hatáskörrel tud eljárni egy ilyen esetben. Az igazgató azt válaszolta, hogy ők csak kifejezetten akkor tudnak intézkedni, ha az illegális szemétlerakást tetten érik.

„Ezért fontos a kamera felszerelése, amelynek lehetőségét szakemberek bevonásával megfogjuk vizsgálni, mert így a mi is hatékonyabban tudunk fellépni az ilyen esetekkel szemben”

 – ismertette.

Óriási károkat okozhat

Az illegális hulladéklerakásnak számos környezeti, társadalmi és gazdasági veszélye van. A legjelentősebbek a környezeti károk, ugyanis az illegális hulladéklerakás szennyezheti a talajt, a felszíni és felszín alatti vizeket, valamint az élőhelyeket. A nem megfelelően kezelt hulladékok toxikus anyagokat bocsátanak ki, amelyek károsíthatják a természeti ökoszisztémákat és veszélyeztethetik az állat- és növényfajokat.

Egészségügyi kockázat

A szakemberek szerint az egészségügyi kockázatok is jelentősek lehetnek, ugyanis a hulladéklerakás területén a hulladékokból származó kórokozók és vegyi anyagok által okozott egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Az ilyen területek az egészségre veszélyes környezetté válhatnak, ahol nő az asztma, a bőrbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásának kockázata. 

Az illegális hulladéklerakás kezelése és megszüntetése jelentős költségeket jelenthet a helyi hatóságoknak és a közösségnek. Ezek a költségek magukban foglalhatják a hulladék összegyűjtését, szállítását, kezelését és elhelyezését, valamint a környezeti károk helyreállítását. Emellett a turizmus és a befektetések csökkenése is gazdasági veszteségeket okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában