Anno

2024.03.02. 12:30

Debrecen kinőtte a sárospataki várat

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1964. március 3-i számában jelentette be, hogy a debreceni egyetem tervbe vette: Sárospatakon kezdenek építkezésbe.

Boon.hu

A sárospataki vár

Fotó: MW

Új szakaszba léphet Sárospatak és Debrecen évszázados kapcsolata, derült ki a megyei napilap hat évtizeddel ezelőtti írásából. A Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészeti és természettudományi karának tanárai és hallgató tavasztól őszig, különböző időközökben sokat tartózkodnak Sárospatakon. Ugyanis a Rákóczi-várban kutatóállomást létesítettek, s itt dolgozzák fel a Zemplén-hegység, a Hegyköz, Hegyalja, Bodrogköz és a Hernád-völgy gazdag néprajzi, nyelvészeti, biológiai, geológiai anyagát – foglalta össze a cikk. 

A Kossuth Lajos Tudományegyetem tanácsa az írás megjelenésének idején azzal a tervvel foglalkozott, hogy tovább bővíti a sárospataki kutatóállomás tudományos munkáját. Ehhez azonban több férőhelyre, teremre, vagyis egy korszerűen felszerelt, új intézmény szükséges. Úgy döntöttek azért, hogy hozzáfognak egy új épület emeléséhez. Nem kizárólag a debreceni egyetem professzorainak és hallgatóinak szánték, hanem itt készültek vendégül látni a debreceni egyetemmel szoros barátságot tartó szovjet, lengyel, román, keletnémet egyetemek tudósait, hallgatóit is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában