Az illem kedvéért

2024.02.22. 07:00

Lassan már nem kell dolgavégezetlenül távozni a miskolci Horváth-tetőről

Miskolc - Kisdolog, nagydolog. Nem sok esély van jelenleg még elfogadható illemhelyet találni az Avas tetején.

Szaniszló Bálint

Ilyen komfortpont épül a Horváth-tetői szabadidőparkhoz

Fotó: Bujdos Tibor

A boon.hu "kimerítően" foglalkozott azzal a problémával, amivel szembesül a miskolci vagy a városba érkező turista: nagy gondba kerülhet ha kis-, vagy nagydolgát szeretné elvégezni, mondjuk a belvárosban. Ha a forgalmas főutcát, a sétálóutcaként funkcionáló Széchenyi utcát nézzük, akkor megdönthetetlen tény, hogy működő nyilvános illemhelyet csak a Szinva-teraszon talál, amely - némi vigasz - minden nap működő nyilvános intézmény. Igaz, a szükség csak délelőtt 10 és este 6 óra között szólíthatja ide a rászoruló embert.  

nyilvanos-wc-16-aj
Ez a helyzet a Szinva-terasznál
Fotó: Ádám János

Ez az illemhely szolgál a régiségvásárok idején is a teljes vendégkör számára. Marad még az a lehetőség, hogy a főutcai vendéglátóhelyekre „pofátlankodnak” be a szükséget látók, de ott nem igazán fogadják szívesen azokat, akik nem helyben fogyasztóként kívánják igénybe venni az illemhelyet.   

 

Korábban az Erzsébet téren is volt hasonló „műintézmény”, amelyet azonban a közelmúltban olyan módon szüntettek meg, hogy egy fémlapot hegesztettek a tetejére. A lejáró körül lévő korlát azonban ott maradt. A megszüntetés okai nem ismertek. Az Erzsébet téri nyilvános illemhelyet - ugyancsak a téren - két mobil vécével váltották ki, amelyek nem igazán tetszetősek, és csak „szükségmegoldásnak” fogadhatók el.

Kevés a nyilvános  

Korábbi megkeresésünkre a miskolci városháza sajtó osztálya arról tájékoztatta a boon.hu-t, hogy három helyszínen van nyilvános illemhely Miskolcon: a már említett Szinva-teraszon, a sportcsarnok előtt és Lillafüreden. A lillafüredi időszakosan üzemel, május 1-től október 31-ig. A sportcsarnoknál lévő - ugyancsak föld alatt elhelyezett - illemhellyel kapcsolatban, látva a külső állapotát, azért vannak fenntartásaink. Nem úgy tűnik, mintha gyakran üzembe helyeznék. Pedig akár naponta is működhetne, kiszolgálva a Népkert közönségét, különös tekintettel a futókört használókra és a játszótereket használó családokra.

Ez lehet a kiút  

Mindeközben azonban fejlődött a város illemhelyek tekintetében, hiszen a miskolctapolcai park- és tófelújítási projekthez kapcsolódva épült és működik egy korszerű komfortpont a Barabits sétány mellett, a Barlangfürdő bejáratával átellenben, a parkban. 

Az avastetői projektekhez kapcsolódva is épül három komfortpont, amelynek különösen a Horváth tetői szabadidőparkba érkező családok örülnek majd, hiszen jelenleg mobil vécéket tudnak csak használni szükség esetén.  

A kazincbarcikai példa 

Többen felvetették azt a lehetőséget, hogy nem lehetne-e a miskolci belvárosba olyan konténer illemhelyeket telepíteni, amelyek pénzbedobással működnek és sokkalta tetszetősebbek a jelenlegi megoldásoknál. Legközelebb Miskolchoz a kazincbarcikai tó partján találkozhatunk ilyennel. 
A városlakók régi vágya teljesült Kazincbarcikán a forgalmas és sok látogatót vonzó Fő tér felújításával, amelynek része az utcabútor jellegű, automata, nyilvános illemhely is. A kísérleti jelleggel kihelyezett vécét egyre többen és egyre szívesebben használják.  

– Régi ígéret volt ez az önkormányzat részéről, ami a lakosság jogos igényeként merült fel, hiszen a három korábbi nyilvános vécé közül egyet még a 90-es évek előtt vontak ki a forgalomból, kettőt pedig a korábbi irányítás szüntetett meg ezt követően, mert senki sem használta azokat, így nem volt rentábilis a fenntartásuk. Önkormányzatunk a Fő tér rehabilitációja után döntött a nyilvános illemhelyek ismételt kihelyezéséről, melyek közül az elsőt a város központjába telepítettük – nyilatkozta Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere. Az illemhely harmonikusan illeszkedik a modern városrészhez és a századfordulós hangulatú környezethez. Az utcabútor jellegű nyilvános vécé kialakítása olyan, hogy a fogyatékkal élők, az idősek is könnyedén használhatják.

Automatikus, vandálbiztos  

– Az illemhely padló- és vécémosó berendezése automatikusan működik, azaz önmagát tisztítja és fertőtleníti, így az illemhely teljes ülőfelületét, a vécécsészét, még a padlót is képes megtisztítani és fertőtleníteni – emeli ki az alpolgármester. Az illemhely egy szoftver által működtetett automatikája a vécé kihasználtságától függően arra is képes, hogy akár minden használat után takarítson, de beállítható úgy is, hogy alkalmanként, esetleg naponta tisztítsa meg a helyiséget. Az öntisztító vécé 100 forintos érmével működik, és a pénz bedobása után 20 percig lehet használni. – Az épület garantáltan ­vandálbiztos, és füstérzékelővel is fel van szerelve – hangsúlyozza Klimon István, s hozzátette: „A hagyományos nyilvános illemhelyek költsége napjainkban éves szinten több mint 10 millió forintba kerül a fenntartónak. Ezzel az illemhellyel olyan megoldást találtunk, amely csak egyszeri jelentős beruházást igényel. Az üzemeltetési költsége pedig csak néhány százezer forintra tehető, azaz jóval alacsonyabb a korábbi illemhelyek üzemeltetési költségeinél.” Azóta a Csónakázó-tónál is van automata vécé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában