Illemhelytelenség

2024.02.08. 20:00

Nagy gondban van, akinek nagydolga akad a miskolci belvárosban

Miskolc - Csak a Szinva-teraszon van minden nap működő nyilvános illemhely Miskolc központjában.

Szaniszló Bálint

Ez a helyzet a Szinva-terasznál

Fotó: Ádám János

A szükség nagy úr, és akit elér, annak egyik legfőbb gondja, hogy találjon olyan helyet, ahol - úgymond - könnyíteni tud magán. A kevesebb helyismerettel rendelkező turisták esetében ez a gond még nagyobb lehet.

Szükségmegoldások 

Aki a miskolci belvárosban keres mindenki által elérhető, azaz nyilvános illemhelyet, az csak a Szinva-terasznál talál ilyet - a földfelszín alatt található, tehát lépcsősoron kell lemenni - , amely egyébként csak délelőtt 10 és este 6 óra között használható. Jó hír viszont, hogy a nyitvatartás hétvégeken is érvényes. 

Ez az illemhely szolgál a régiségvásárok idején is a teljes vendégkör számára. Marad még az a lehetőség, hogy a főutcai vendéglátóhelyekre „pofátlankodnak” be a szükséget látók, de ott nem igazán fogadják szívesen azokat, akik nem helyben fogyasztóként kívánják igénybe venni az illemhelyet.  

Korábban az Erzsébet téren is volt hasonló „műintézmény”, amelyet azonban a közelmúltba olya módon szüntettek meg, hogy egy fémlapot hegesztettek rá a tetejére. A lejáró körülött lévő korlát azonban ott maradt. A megszüntetés okai nem ismertek. Az Erzsébet téri nyilvános illemhelyet - ugyancsak a téren - két mobil vécével váltották ki, amelyek nem igazán tetszetősek és csak „szükségmegoldásnak” fogadhatók el. 

Kevés a nyilvános 

Korábbi megkeresésünkre a miskolci városháza sajtó osztálya arról tájékoztatta a boon.hu-t, hogy három helyszínen van nyilvános illemhely Miskolcon: a már említett Szinva-teraszon, a sportcsarnok előtt és Lillafüreden. Ahogy említettük, 

a Szinva teraszon lévő nyilvános illemhely minden nap működik, a sportcsarnoknál lévő igény szerint, rendezvényekhez kapcsolódóan, a lillafüredi pedig időszakosan üzemel, május 1-től október 31-ig. 

A sportcsarnoknál lévő - ugyancsak föld alatt elhelyezett - illemhellyel kapcsolatban, látva a külső állapotát azért vannak fenntartásaink. Nem úgy tűnik, mintha gyakran üzembe helyeznék. Pedig akár naponta is működhetne, kiszolgálva a Népkert közönségét, különös tekintettel a futókört használókra és a játszótereket használó családokra. 

Ez lehet a kiút 

Mindeközben azonban fejlődött a város illemhelyek tekintetében, hiszen a miskolctapolcai park- és tófelújítási projekthez kapcsolódva épült és működik egy korszerű komfortpont a Barabits sétány mellett, a Barlangfürdő bejáratával átellenben, a parkban. 

Az avastetői projektekhez kapcsolódva is épül három komfortpont, amelynek különösen a Horváth tetői szabadidőparkba érkező családok örülnek majd, hiszen jelenleg mobil vécéket tudnak csak használni szükség esetén.  

Többen felvetették azt a lehetőséget, hogy nem lehetne-e a belvárosba olyan konténer illemhelyeket telepíteni, amelyek pénzbedobással működnek és sokkalta tetszetősebbek a jelenlegi megoldásoknál. Legközelebb Miskolchoz a kazincbarcikai tó partján találkozhatunk ilyennel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában