Igény van rá!

2024.02.08. 14:00

Itt épül kétszáz férőhelyes munkásszálló Miskolcon

Az üresen álló húszemeletes apartmanházzá alakítása nem sikerült. Most egy debreceni cég kezdett munkásszálló építésébe Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Már az új miskolci munkásszálló emeletét építik

Fotó: Ádám János

Miskolcon és környékén olyan három évtizeddel ezelőtt még virágzott a nehézipar, és csak a megyeszékhelyen több azóta bezárt munkásszálló biztosította a lakhatási lehetőséget a városba érkező munkaerő számára. A nagyvállalatok által építtetett és fenntartott munkásszállók a nehézipar leépülésével és a vállalatok felszámolásával párhuzamosan megszűntek.  

A feleslegessé vált épületek egy részét úgy hasznosították, hogy lakásokat alakítottak ki bennük – mint például a Lorántffy Zsuzsanna utcán, illetve az Újgyőri főtéren. Más részüket egyszerűen lebontották, és akad még olyan épület, amely ma is kihasználatlanul áll.

Kell a szálló 

Az utóbb esztendőkben azonban - az egyre több környéken letelepedett befektető okán - újra nagy igény merült fel munkásszállók építésére. A magyar kormány is felismerte a történelmi helyzetet és elindította a Munkásszállások kialakítása programot, amely több pályázati kiíráson keresztül 44 munkásszállás építéséhez és ezzel mintegy hatezer férőhely létrehozásához járult hozzá  csaknem 15 milliárd forint támogatást folyósítva.   

Aztán 2021 szeptemberben hatodik alkalommal is meghirdették a programot közel 11 milliárd forint támogatási keretösszeggel, de a benyújtott támogatási igények nagy száma miatt az eredeti keretet mintegy 2,3 milliárd forinttal megemelték. Így több mint 13 milliárd forintból újabb 26 munkásszállás épülhet az országban, ami további csaknem 4 ezer új férőhelyet jelent.

El sem kezdődhetett 

Az előző – dr. Kriza Ákos vezette – miskolci önkormányzat a város fontos épületének tartott, de erősen leromlott Szentpéteri kapui 20 emeletes magasházból akart olyan apartmanházat kialakítani, amely a Miskolcon működő cégek magasabb beosztású dolgozói számára nyújtott volna lakhatást. Az állami munkásszállásprogramból igényeltek rá pénzt, de érdemben nem sikerült elindítani a projektet, mert a támogatás végül nem érkezett meg. 

Már építkeznek 

A munkásszállás férőhelyek iránti igény azonban megmaradt. A debreceni székhelyű Divinus Ingatlanbefektetési Zrt. éppen 2021-ben jelentkezett a miskolci önkormányzatnál azzal a szándékkal, hogy a volt fonoda József Attila utcai területén lévő kereskedelmi épületekből – emeleti szinten történő bővítéssel – kétszáz férőhelyes munkásszállót alakít ki. A projekt elnyerte a Munkásszállások kialakítása állami program támogatását is. Az önkormányzat a 2022. január 27-i közgyűlésén igent mondott a fontos projektre.  

Tavaly el is kezdődött az építkezés, amely mára már ott tart, hogy az emeleti rész szerkezetét alakítják ki. Idén akár már át is adhatják Miskolc új munkásszállóját.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában