Állami program

2022.04.16. 07:00

Állami támogatással épül munkásszálló Miskolcon

A húszemeletes apartmanházzá való alakítása nem sikerült. Most egy debreceni cég alakít ki kétszáz fős munkásszállót Miskolcon.

SZB

Fotó: Ádám János

A Munkásszállások kialakítása állami program eddigi öt lezárult kiírása során a kormány 44 munkásszálláshoz és ezzel mintegy hatezer férőhely létrehozásához 14,6 milliárd forint támogatást nyújtott országszerte. 

Tavaly szeptemberben hatodik alkalommal is meghirdették a programot közel 11 milliárd forint támogatási keretösszeggel, de a benyújtott támogatási igények nagy száma miatt az eredeti keretet mintegy 2,3 milliárd forinttal megemelték. Így több mint 13 milliárd forintból újabb 26 munkásszállás épülhet az országban, ami további csaknem 4 ezer új férőhelyet jelent. 
 

Nagyon nagy az igény rá 

Miskolcon és környékén három évtizeddel ezelőtt még virágzott a nehézipar, és csak a megyeszékhelyen több azóta bezárt munkásszálló biztosította a lakhatási lehetőséget a városba érkező munkaerő számára. A nagyvállalatok által építtetett és fenntartott munkásszállók a nehézipar leépülésével és a vállalatok felszámolásával párhuzamosan megszűntek. 

A feleslegessé vált épületek egy részét úgy hasznosították, hogy lakásokat alakítottak ki bennük – mint például a Lorántffy Zsuzsanna utcán, illetve az Újgyőri főtéren. Más részüket egyszerűen lebontották, és akad még olyan épület, amely ma is kihasználatlanul áll. 

Az utóbb esztendőkben az egyre több, környéken letelepedett befektető okán újra nagy igény merült fel munkásszállók építésére. 

Az előző – dr. Kriza Ákos vezette – önkormányzat a város fontos épületének tartott, de erősen leromlott Szentpéteri kapui 20 emeletes bérházból akart olyan apartmanházat kialakítani, amely a Miskolcon működő cégek magasabb beosztású dolgozói számára nyújtott volna lakhatást. Az állami munkásszállásprogramból el is nyerték rá a pénzt, de érdemben nem sikerült elindítani a projektet. A programot ugyanis a jelenlegi önkormányzat pénzhiányra hivatkozva leállította. 

Az igény azonban megmaradt. A debreceni székhelyű Divinus Ingatlanbefektetési Zrt. jelentkezett a miskolci önkormányzatnál azzal a szándékkal, hogy a volt fonoda József Attila utcai területén lévő kereskedelmi épületekből – ahogy fogalmazott: emeleti szinten történő bővítéssel – kétszáz férőhelyes munkásszállót alakít ki. A projekt elnyerte a Munkásszállások kialakítása állami program támogatását is. Az önkormányzat igent mondott a fontos projektre. 
 

(A borítóképen: A fonodaudvarban jelenleg egyszintes kereskedelmi épületek vannak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában