Veszély!

2024.01.11. 13:15

Messze kerülje el a miskolci Búza teret!

Aki teheti, inkább máshová menjen, súlyos veszély fenyegeti Miskolcnak ezen a részén.

Boon.hu

A nagy autóforgalom miatt a Búza tér Miskolc egyik legszennyezettebb helye

Az elmúlt két nap rendkívül hideg, de szélcsendes időjárása miatt jelentősen megemelkedett a levegőben a szennyezőanyagok mennyisége. Ennek egyik fő oka az, hogy a hideg miatt mindenhol maximumra kapcsolták a fűtést. A másik fő légszennyező tényező a közlekedés, amely újra csúcsra járatódik.

Maradjanak bent 

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. által közzé tett mérési adatok és besorolás alapján jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye leglégszennyezettebb helye a miskolci Búza tér, amelyet a legsúlyosabb, rendkívül szennyezett kategóriába sorolta be a HungaroMet. Még az egészségeseknek is azt ajánlják a szakemberek, hogy csökkentsék a fizikai aktivitásukat a szabadban. Az érzékenyeknek szóló intelem, hogy egyenesen kerüljék a szabadban végzett fizikai tevékenységeket, mert egészségükre egyértelműen káros a beszívott levegő minősége.

A Sajó-völgy átka 

A levegőszennyezettségi skála egyébként hat fokozatú - kiváló, jó, megfelelő, szennyezett, erősen szennyezett és rendkívül szennyezett. Utóbbiba tartozik bele jelenleg a Búza tér.  

 A vármegyében erősen szennyezett a levegője a Sajó-völgyéhez tartozó Sajószentpéternek és Kazincbarcikának - ezekben a városokban az intenzív tevékenységek csökkentését javasolják a szabadban, ha olyan tüneteket tapasztalnak, mint a szemfájás, a köhögés vagy a torokfájás. A völgy harmadik városa, Putnok levegője szennyezett. Az ott élők számára szóló javaslat, hogy fontolják meg az intenzív tevékenységek csökkentését a szabadban.

Pénteken jöhet a javulás 

A HungaroMet prognózisa szerint a szerdai és csütörtöki szélcsendes időjárás következtében indult emelkedésnek a levegő mikropor koncentrációja. Ma jutottak el az értékek az említett határok felé.  

Az előrejelzés szerint január 12-én, pénteken előreláthatólag megélénkül az északi szél, ennek következtében a levegő minőségében javulás valószínű. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában