Elkészültek, de...

2024.01.05. 07:00

Búza téri aluljáró: a mozgássérülteknek kerülniük kell (fotók, videó)

Nemrég fejeződött be a miskolci aluljáró felújítása, de egy fontos dolog kimaradt.

Hajdu Mariann

Hiányzik a segítség a mozgáskorlátozottaknak

Fotó: Ádám János

A Búza téri aluljáró a felújítás után már nem akadálymentes. Korábban volt minden lejárónál egy szerkezet, amelyek segítségével le- és fel tudták vinni a kerekesszékkel közlekedőket. Pillanatnyilag viszont sem kerekesszékkel, sem babakocsival nem lehet használni az aluljárót. Tervezi-e az önkormányzat orvosolni ezt a problémát? Mikor? – tettük fel a kérdést a miskolci városháza sajtóosztályának, ám a válaszból az derült ki, nem egyhamar.

A Búza téri aluljáróban mozgáskorlátozott rámpa kialakítására nem volt mód, mivel az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények – a szerk.) szerint 5 százalékos előírásnak kellene megfelelnie, de még abban az esetben sem lehetett volna kiépíteni, ha a lejáróknál úgynevezett „lépcsőpihenők” kerültek volna kialakításra

– írták válaszlevelükben. Mint fogalmaztak, a felvonótálcák leszerelése indokolt volt, műszakilag használhatatlan állapotba kerültek, ezen felül kezelésük csak kiképzett személyzet 0-24-es felügyeleti rendszerében lett volna megoldható.

Sajnálatosnak tartják...

A városháza sajtóosztálya kifejtette még, hogy sajnálatosnak tartják, miszerint a teljes Búza tér, a fogadójárdák, illetve peronok sem akadálymentesek, tehát nem alkalmasak a mozgáskorlátozottak részére biztosított szabályos közlekedésre.

Megoldási javaslattal is éltek: a Búza tér a Miskolc Pláza és a Zsolcai kapu felől felszíni gyalogátkelőhelyeken keresztül megközelíthető, az autóbuszok akadálymentes igénybevétele – ahogy eddig is - az Árucsarnok előtti le-és felszállóhelyen, valamint a Zsolcai kapu déli oldalán található autóbusz megállóhelyeken biztosított, mivel a térségen áthaladó valamennyi autóbusz- még a Búza-téri végállomásról kihaladók is – megállnak ezen megállókban. Vagyis a mozgássérülteknek, babakocsival közlekedőknek – akárcsak az aluljáró felújításának időszakában – továbbra is több száz méternyivel több utat megtéve kerülni kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában