Figyelem

2024.01.03. 17:30

Így van jelen nálunk a madárinfluenza

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Nébih adatai szerint jelenleg nincs közvetlenül érintett terület.

Pap Gyula

Ahol gond van, azonnal közbelépnek

Fotó: Pusztai Sándor

Legutóbb december végén mutatta ki madárinfluenza vírus jelenlétét Győr-Moson-Sopron vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van. 

A hatóság felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy továbbra sem lazíthatnak a járványügyi fegyelmen. 

Ahogy a fenti és a korábbi esetek is bizonyítják, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban. Bár a védő-és megfigyelési körzetek feloldása egyes érintett területeken megkezdődött, a járványügyi fegyelmen továbbra sem szabad lazítani. 

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy további baromfitartó telepek ne váljanak érintetté a járványban. 

Újratelepítés a cél

Az ágazat és a hatóság közös érdeke, hogy minél előbb elkezdődhessen az állományok újratelepítése. Éppen ezért a Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. A Bőny településen található, mintegy 26 500 példányt számláló hízópulyka telepen az állatok gubbasztása és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és megállapították a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Nébih adatai szerint jelenleg nincs madárinfluenzával közvetlenül érintett terület. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában