Fertőzés

2023.12.04. 17:32

Mutatjuk, mit jelentenek és meddig tartanak a madárinfluenza miatti korlátozások

A kitörés köré felállított kör érintett több Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei települést.

Pap Gyula

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nébih munkatársai Tiszadobon, egy pecsenyekacsa-tartó telepen

Fotó: Pusztai Sándor

A korábbi madárinfluenzáról szóló hírekben beszámoltunk róla Borsod-Abaúj-Zemplén is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét.

H5N1 altípus jelent meg

A Nébih tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúd-állományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról. 

Pontosan mit jelent és meddig tartható fenn az esettel kapcsolatban is elrendelt védő- és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzet? - érdeklődtünk a Nébih-től. A hivatal válaszában jelezte: A magas patogenitású madárinfluenza kitöréssel érintett gazdaság körül – a megerősítést követően – haladéktalanul legalább 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és legalább 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet kell felállítani. Amennyiben az állategészségügyi hatóság – kockázatértékelés alapján – úgy ítéli meg, a minimálisan előírtnál nagyobb kiterjedésű, védő- és felügyeleti (megfigyelési) körzet létrehozásáról dönthet. 

A védőkörzetet – a kitöréssel érintett telep(ek) előzetes fertőtlenítését követően – minimum 21 napig szükséges fenntartani. A felügyeleti (megfigyelési) körzetet – a kitöréssel érintett telep előzetes fertőtlenítését követően – minimum 30 napig fenn kell tartani, valamint a feloldás előtt, a gazdaság végső fertőtlenítésének is be kell fejeződnie.

Az érintett települések

Jelenleg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a vármegyénkbeli helyzet az, hogy Tiszabábolna, Tiszacsermely, Tiszadorogma, Tiszakarád, Tiszavalk tartozik a védőkörzeti zónába, további 37 település pedig a felügyeleti (megfigyelési) körzetbe.

A madárinfluenzával kapcsolatos friss hírekről a Nébih oldalán lehet tájékozódni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában