Tudta?

2023.11.23. 11:30

Ezeket a településeket érinti a madárinfluenza vármegyénkben

A kitörés köré felállított kör érintett több Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei települést.

Pap Gyula

Tenyészludak voltak a legutóbbi áldozatok

A korábbi madárinfluenzáról szóló hírekben beszámoltunk róla Borsod-Abaúj-Zemplénben is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét.  

A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára.  

A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról. A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa-állományban másnap megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadttá váltak. A mintegy 7100 állatot számláló állományt is felszámolták. 

Mindkét érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet.  

A legutóbbi hírek szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki egy Békés vármegyei baromfitelepen vett mintából. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A biológiai biztonsági előírások teljes körű és nagyfokú betartása elengedhetetlen az ország teljes területén. A vírus ezúttal Békés vármegyében, egy nagyságrendileg 7400 tömőludat tartó, Orosháza külterületén található baromfitelepen jelent meg. Az állomány tünetmentes volt, a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát a szállítás előtti tamponmintákból mutatta ki.

Védőzónát alakítottak ki 

Jelenleg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a vármegyénkbeli helyzet az, hogy Tiszabábolna, Tiszacsermely, Tiszadorogma, Tiszakarád, Tiszavalk tartozik a védőkörzeti zónába, további 37 település pedig a felügyeleti (megfigyelési) körzetbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában