Ünnepi tánc

2024.01.21. 15:30

A hetvenet ünnepelték, hetvenhárom évesen az avasiak

A miskolci Avas Néptáncegyüttes jubileumi gálája a Művészetek Házában volt hétvégén.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Sokáig megbénította a különböző társulások életét a 2020-as járvány, így a város legmagasabb pontján működő néptáncegyüttes is kénytelen volt egészen mostanáig kitolni jubileumi műsorának időpontját, amit már fennállásuk hetvenéves évfordulóján kellett volna bemutatniuk. 

„Próbálni sem lehetett annak idején, úgyhogy nem kockáztattunk – mondta el Tóth Tibor művészeti vezető. – Mostanra már visszaállt a rend, keddenként és csütörtökönként este 6-9-ig vannak a foglalkozásaink az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületében. Fellépéseink megyeszerte vannak, fenntartó hiányában pedig ezekből az alkalmakból élünk. A közösség kiváló, még próbákon kívül is összejárunk. Most mintegy nyolcvan táncos állt színpadra, a jelenlegi felnőtt együttesünk harmincöt fős, de van utánpótlásunk is. Az összes Kárpát-medencei táncot igyekeztünk belecsempészni a műsorunkba.”

Régebbi tagokat is bemutattak

Az est vetítéssel kezdődött, majd Tóth György korábbi művészeti vezető elmondta, ezeken a felvételeken korábbi tagjaik is szerepeltek. 

„Nagy hálával tartozunk nekik, hiszen az ő örökségüket próbáljuk tovább vinni. Hetven év nagy dolog egy együttes életében. Több száz táncosa és sok vezetője volt a csoportnak ez alatt az idő alatt. Reméljük, hasonló színvonalon végezzük tevékenységüket, mint a korábbiak.”

A kalocsai, bodrogközi, magyarbődi, nyárádselyei, kalotaszegi, somogyi, szlavóniai, lakócsai, szilágysági, galgamenti, szatmári, mezőségi és vajdaszentiványi táncok mellett oláhos, verbunk és csárdás is látható volt a színpadon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában