Beruházás

2023.11.27. 15:30

Tovább fejlődtek Mezőkövesd ipari területei

Átadták a Mezőkövesd ipari területeit érintő fejlesztés harmadik ütemében megvalósult beruházást november 24-én.

Tállai András, dr. Fekete Zoltán és Dányi Gábor adták át ünnepélyesen a beruházást

Fotó: Barczi Gábor

A mezőkövesdi önkormányzat az elmúlt években, európai uniós forrásból több mint 2 milliárd forintot fordított új iparterületek kialakítására. Ennek a folyamatnak a harmadik lépcsőfoka az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 3. ütem” című projekt, melyet 2019-ben nyújtott be Mezőkövesd Város Önkormányzata. A projekt révén 695.307.817 forintos európai uniós támogatást nyert el a település, melynek köszönhetően a város három ipari területén valósult meg útépítés, útfelújítás. 

Felújították, kiszélesítették

– A megvalósult fejlesztés érintette a volt repülőtér melletti 20 hektáros iparterületet, ahol 7 méter széles, területen belüli utat építettünk ki megközelítőleg 675 hosszan. A fejlesztés másik helyszínén az egykori laktanya melletti ipari területen mintegy 370 méter hosszú, 7 méter széles út épült meg. Felújítottuk, kiszélesítettük a Kertész és Asztalos utcákat, valamint a két utcát összekötő, hiányzó útszakaszt és útpályát is kiépítettük. Az Asztalos utca közel 250 méter hosszan újult meg, a 7 méter széles útpályán leállósávokat is kialakítottunk. Emellett a gyephézagos parkolót is felújítottuk. A Kertész út megújult közel 220 méter hosszan, a meglévő 5 méteres útszakasz új aszfaltburkolatot kapott. A két utat összekötő, eddig hiányzó, mintegy 310 méteres útszakaszt is megépítettük – mutatta be a projekt tartalmát dr. Fekete Zoltán polgármester az átadó eseményen. 

A városvezető elmondta, a projekthez kapcsolódóan november 30-ig bővítik a csapadékvízelvezető rendszert a 10 hektáros ipari területen, amelyet kerítéssel is ellátnak, valamint napelemes lámpatesteket helyeznek ki az Asztalos-Kertész utakon, illetve a 10 hektáros ipari területen. 

Öt helyszínen valósult meg a munka

Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy egy újabb fejlesztésnek, egy újabb, a település és az ország gazdaságát élénkítő beruházásnak örülhet a város. 

– Ez a mostani beruházás a település ipari területét érintő fejlesztésnek egy szakasza. Összességében nézve a már megvalósult ipari terület fejlesztéseket, ez egy óriási volumenű és a város életét hosszútávon meghatározó beruházás. Az értéke, lehet most még nem nagyon kézzel fogható – háború, infláció, gazdasági válság idején -, hatását akkor fogjuk igazán tapasztalni, amikor új világ jön, újra növekedni fog a gazdaság. Akkor látjuk majd, hogy Mezőkövesd mostani vezetői milyen jól gondolkodtak, hogy megalapozták a jövőt. Egy olyan lehetőséget teremtettünk meg Mezőkövesden, hogy akár nagyon nagy horderejű és léptékű üzemek, gyárak is létesülhetnek a településen – emelte ki Tállai András. 

A zárórendezvényen a beruházás kapcsán elvégzett munka részleteit, műszaki adatait a kivitelező cég, a D-Gesztor Kft. ügyvezetője, Dányi Gábor ismertette. A kivitelezést 2023. májusában kezdték meg, a munkát öt hónap alatt be is fejezték.

– Mezőkövesd közigazgatási területén 5 helyszínen valósult meg munka. Az Asztalos utcában a meglévő szilárd betonburkolattal rendelkező utak felújítása 249 hosszban készültek el, süllyesztett szegélyek közé, 10 centiméteres vastag betontérkő burkolat készült. Az út szélessége 12 méter, ahol kétszer két forgalmi sávon lehet rajta közlekedni. A meglévő gyeprácsos parokolókat felújítottuk és új parkolókat alakítottunk ki, illetve kialakítottunk egy biztonságosan megközelíthető buszmegálló peron is. Három réteg, 18 cm vastagságban készült el az aszfaltnak a rétegződése, mely egy 40 tonnás szerelvény fogadására is alkalmas” – mondta el Dányi Gábor. 

Ünnepélyes szalagátvágás

A kivitelező elmondta, hogy az Asztalos és Kertész út közötti 316 méter hosszú útszakasz elkészítése előtt megtisztították a területet a meglévő fáktól bokroktól, majd pedig a földmunkákat végezték el, amely régészeti felügyelet mellett zajlott le. Dányi Gábor elmondta, hogy a Kertész utca a meglévő 5 méter burkolatszélességű, két oldalt egy méter padkával határolt új aszfaltkopóréteggel lett ellátva. A volt laktanya mellett lévő ipari területen 7 méter széles, három rétegű vastag aszfaltozással készült el az új 370 méter hosszú út. A 20 hektáros területen a 670 méter hosszú új út készült el, mely szintén 7 méter széles és ugyanúgy három réteg vastagságú aszfaltozást kapott. 

Az elkészült beruházást dr. Török László, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa áldotta és szentelte meg, majd pedig Tállai András, dr. Fekete Zoltán és Dányi Gábor ünnepélyes szalagátvágással átadta az elkészült fejlesztést. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában