Gyűjtés

2023.11.11. 17:20

Élelmiszer adományokat várnak a hétvégén

Elkezdődtek a segélyszervezetek tartós élelmiszergyűjtései, például szombaton is lesz vármegye szerte.

Detzky Anna

Adománygyüjtés

Fotó: Bach Máté

A hűvösebb időjárással és az ünnepek közeledtével a nagy segélyszervezetek egyre inkább gondolnak a rászorulókra. A ruhaadományozás lehetőségeiről már beszámoltunk a Borsod Online-on. A tartós élelmiszergyűjtésnek sok éves hagyománya van. A később induló akciókra pedig még visszatérünk. 

- Mivel a Magyar Vöröskereszt tevékenysége rendkívül szerteágazó, ezért az adománygyűjtések közül leginkább a tartós élelmiszergyűjtés a mi profilunk – nyilatkozta szerkesztőségünknek Ficsór-Kis Alicia, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének kommunikációs munkatársa. - Az idei élelmiszergyűjtéseink már elindultak az őszi egyetemi gyűjtés kapcsán. November elejétől pedig a nagy élelmiszerláncokkal együttműködésben az áruházakban várjuk a tartós élelmiszercsomagokat és a higiéniai termékeket. Ezekből adománycsomagokat állítunk össze, amelyekért néhány rászoruló már célzottan hozzánk jön.

Ezen a hétvégén „Együtt segítünk!” mottóval szombaton a Penny Market üzleteiben lesz tartós élelmiszergyűjtés a vármegye városaiban: Edelényben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Ózdon, Sajószentpéteren, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Szerencsen, Tiszaújvárosban és Tokajban. A szervezet munkatársai és önkéntesei a helyszíneken segítik a vásárlókat. Szórólapokat osztanak a legszükségesebb élelmiszerek listájával és az élelmiszeradományokat is nekik lehet majd átadni. Minden olyan tartós élelmiszer megfelelő, amely a minőségét egy hónapnál tovább megőrzi. Emellett fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint tisztálkodási szereket is várnak. Az ezekből összeállított adománycsomagokat országosan osztják ki – értesültünk a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének közösségi oldaláról. 

Szeretetdoboz akció 

A Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretdobozokba gyűjti a tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, amelyekkel tél végéig legalább tízezer rászorulót szeretnének támogatni, de a program egész évben működik – olvasható a szervezet honlapján. A vármegyei leadási pontokról, szintén a weboldalon lehet tájékozódni.

„A Szeretetdoboz régóta hagyományosan megszervezett adománygyűjtés a magyar református egyházban határon innen és túl. Olyan tartós élelmiszergyűjtésről van szó, amely hosszú távon tudja segíteni a rászoruló családok életét” – mondja el a szeretetszolgálat adományakcióiról készült videójában Kálmán Csaba lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kurátora.

„Az összegyűlt adományokkal elesett embereket, magányosan élő nyugdíjasokat, nagy családosokat és határon túliakat segítünk” – hangzik el a videóban Iszlai Gergelytől, a Magyar Református Szeretetszolgálat operatív vezetőjétől. „Református egyházközségeinkre mindig számíthatunk, de nagyon sok oktatási intézmény, cég és intézmény is mellénk áll évről évre a gyűjtésben. Száz százalékig környezetbarát dobozokat száz százalékig szeretetből töltenek meg az emberek.”

A dobozokban tartós alap élelmiszereket. Például: olajat, konzervet, lisztet, cukrot, sót, tésztát, édességet, kakaót, teát, instant kávét, fűszereket, ketchupot, mustárt és majonézt várnak. Az éltelintoleranciával küzdők számára pedig cukor-, vagy gluténmentes termékeket. Továbbá higiéniai felszereléseket, tisztálkodási szereket: mosószert, öblítőt, fogkrémet, fogkefét, gyermek és felnőtt pelenkát, sampont, tusfürdőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában