Majd harminc éves hagyomány

2023.10.07. 11:35

Veczán Pál Egyházi Kórustalálkozó lesz Miskolcon

Öt nap, öt helyszín, huszonnégy kórus, mintegy hatszáz fellépő. És közös éneklés. Az egyházi kórusok találkozója 29 éve hagyomány már Miskolcon, az idén október 11-15. között rendezi meg a Miskolci Kulturális Központ.

A tavalyi Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó megnyitóján, a rendezvény akkor is az ifjú énekesek zsoltáréneklő versenyével kezdődött.

Fotó: Bujdos Tibor

A seregszemlét Veczán Pál evangélikus lelkész álmodta meg, halála után az alapító nevével fémjelezve özvegye, Veczán Pálné Judit élteti. 

Az első alkalom megszervezése kapcsán Veczán Pálné elmondta, 1994-ben kereste fel a férje Stehlik Ágnest, az akkori Kulturális Menedzseriroda vezetőjét, hogy segítsen neki álma megvalósításában; olyan hangversenyek megszervezésében, ahol a város gyülekezeteinek kórusai bemutatkozhatnak, s mindezt felekezeti hovatartozás nélkül. Először Egyházi Kórusok Találkozója volt a program címe. 

Az első évben az alapító együttesek a Tiszáninneni Református Egyházkerület Ifjúsági Kórusa Szűcs Sándor, a Katolikus Gimnázium Leánykara, Regős Zsolt, a Forrás Kamarakórus Balásné Molnár Ildikó, a Szent Ferenc Kórus, Weltler Teréz, a Mindszenti Énekegyüttes Gergely Péter Pál vezetésével mutatkoztak be, Szuhánszki Tamás - Judit emlékei szerint - a metodista énekkarával énekelt. Ezek az együttesek azóta állandó résztvevői a kórustalálkozónak, bár a nevüket sok esetben megváltoztatták. A kórusok száma egyre gyarapodott, egy év múlva már 13, az idei évben 24 kórus mutatja be tudását.
Miután egyházzenei kórustalálkozóról van szó, csakis szakrális műveket énekelnek a kórusok. Férje halála után 2004-ben a Miskolci Kulturális Központ igazgatója, az azóta elhunyt Tánczos Tamás igazgató javaslatára Veczán Pál Egyházzenei Találkozó lett a rendezvény neve. Így felekezeteken kívüli kórusok is jelentkezhetnek, bár erre még nem volt példa.

Az idei kórustalálkozó kapcsán a rendezvény éltetője elmondta, négy helyszínen lesz hallható, látható a program. De miután nulladik napjuk is van immár öt éve, a Zsoltáréneklő verseny október 11-én 8:45-kor kezdődik el a Fráter György Katolikus Gimnáziumban és a Zárdakápolnában négy korcsoportban: óvodásoktól az érettségiző fiatalokig.
A részletes program a rendezvény Facebook odalán olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában