Fejlesztés

2023.10.26. 16:12

Felújított egyházi óvodákba járhatnak a gyerekek Miskolcon

Átadták és megáldották csütörtökön a Gárdonyi Géza katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Erzsébet Tagóvodáját és a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Anna Tagóvodáját. Az intézményeket és azok termeit Ft. dr. Ternyák Csaba Egri Érsek áldotta és szentelte meg és adta át használatra a gyerekeknek.

Póczos Nikolett

Fotó: Vajda János

A Szent Erzsébet Tagóvodában kezdődött az ünnepség, ahol Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a Kormány és ő maga is elkötelezettek a nemzet legkisebb egységégének, a családnak a támogatása mellett. Majd hozzátette, hogy a keresztényi nevelés így lesz teljes egység, ha intézményben és a családban is azonos értékeket kapnak a gyerekek. Keresztény közösségek nélkül nem lesz erős Magyarország – szögezte le.

Majd Sedon László iskolalelkész mondott köszönetet érsek atyának, hogy ebben az egyházmegyében van a legtöbb katolikus oktatási-nevelési intézmény. Ezt követően Soltész Miklós államtitkár, a bátorságról beszélt nemcsak a résztvevőknek, hanem közvetlenül a jelenlévő gyerekeknek is. Majd kitért a magzati élet védelmére és a gyermekvállalás szépségére és felelősségére. Arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a magyar katolikus egyháznak az óvodafejlesztési programjában több mint 13 000 férőhelyet újít meg vagy hoz létre melynek jó példája ez a mai átadás.

A közösségi összefogás erejének az ünnepe

Majd a Szent Anna tagóvodában folytatódott az ünnepség, ahol ugyancsak az új óvoda épületének átadására gyűltek össze a megjelentek. Balogh-Bubenkó Éva óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket. „Olyan létesítményt avatunk ma, amin nem csak tégla és beton, hanem remény és lehetőség. Emellett a mai nap az egység és a közösségi összefogás erejének az ünnepe”. Majd hozzátette, a keresztény alapokon nyugvó nevelésről szól és a fejlődésről a most átadott 120 férőhelyes négycsoportos óvoda. Itt most már meg van a környezettudatos nevelés minden feltétele és az óvoda dolgozóinak és a szülők vágya az új tornaterem is – hangsúlyozta.

Gubala Róbert óvodalelkész is megosztotta gondolatait, aki Szent Annáról, mint az óvoda névadójáról és Jézus nagymamájáról beszélt és a szülők, nagyszülők szerepéről a gyermeknevelésben. A beszédeket itt is a kicsik műsora tarkította, majd dr. Kiss János országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. Az óvoda épületét egy boldogságszigetnek nevezte, majd arról beszélt, hogy a gyermekek boldogságáért sokan felelősek, kezdve a legkisebb egységgel, a családdal, melyet a Magyar Kormány igyekszik különböző támogatásokkal segíteni – emelte ki.

Végül Soltész Miklós államtitkár kapott szót, aki kölcsönkért egy kalapot a műsorban szereplő gyerekektől és megemelte a gyerekek, a pedagógusok és a kivitelezők előtt. Majd ő is a nagyszülők és a szülők gyermeknevelésben betöltött szerepéről beszélt, párhuzamot vonva Jézus életével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában