Fejlesztés

2023.10.26. 14:08

Átadták a megújult encsi piacot (fotókkal)

Encs - A pályázat során számtalan nehézséggel kellett szembenézni.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Az Encsi Piac beruházásának ünnepélyes átadását tartották csütörtökön. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő.

- Encs város gazdaságfejlesztése programjának befejező ütemével végre elkészült a város modern és minden igénynek megfelelő piaca, ezzel az encsi és a várost körülvevő térség mezőgazdasági kistermelőinek, kertészeti vállalkozóinak régi kívánsága teljesült, méltó és megfelelő körülmények között kínálhatják áruikat – hangsúlyozta a képviselő.

Régi vágyuk teljesült

– Ugyanakkor az encsi polgárok régi vágya is teljesült, hogy végre legyen egy modern, városi piac, ahol még több áruhoz tudnak hozzájutni. Ezzel lerövidül a kerttől az asztalig – a termelőtől a felhasználóig tartó láncolat ami fellendíti a helyi gazdaságot – tette hozzá. – A covid, az orosz-ukrán háború kitörése után kialakult gazdasági környezet ráirányította a figyelmünket a helyi piacok fejlesztésének a fontosságára. A projekt befejezésével teljesül a TOP-os pályázat célkitűzése, azaz a helyi gazdaság fejlesztése, élénkítése. Munkahelyeket teremt a vállalkozóknál, felgyorsítja a helyi gazdaságot, az áruk mozgását. Meggyőződésem, hogy ezzel a kereslet-kínálat az áruk minőségének és mennyiségének is alapvető javulását tapasztaljuk majd – hangsúlyozta. 

– A pályázat során számtalan nehézséggel kellett szembenézni (többek között az árak, munkaerő, energia drasztikus emelkedése), amiért ráemelésért folyamodtunk a kormányhoz. Az alapos indokok és a közbenjárás eredményeképpen sikerült majdnem megduplázni a támogatás közel 60 millió forinttal megemelve, így közel 151 millió forintra rúgott a teljes költség – idézte fel az országgyűlési képviselő.

Mikola Gergely, Encs város polgármestere ismertette a projekt részleteit. 2019 nyarán úgy döntött a képviselő-testület, hogy Encs gazdaságfejlesztése befejező ütem néven pályázatot kíván benyújtani, majd 2020 július 30. környékén értesültek róla, hogy a pályázatot a megyei önkormányzat 100 százalékos támogatással több mint 90 millió forinttal támogatja. Egy féléves tervezés után sikerült megálmodniuk egy sokkal több parkolóhellyel rendelkező, sokkal nagyobb szabad területtel rendelkező piacot – tudtuk meg. 2021 végén nyílt közbeszerzési eljárásban döntöttek a kivitelező személyéről. 

A munka azonban nem haladt megfelelő ütemben, ezért úgy döntöttek, felbontják a szerződést, és újra kiírják a pályázatot, ám az építőipari árak elszállása miatt kevésnek ítélték meg a rendelkezésre álló keretet. A hiányzó forrást kormányzati plusz támogatással sikerült megszerezni, így – bár számoltak ezzel az eshetőséggel is – az önkormányzatnak nem kellett hozzájárulni a projekt befejezéséhez – összegezte a polgármester, köszönetét fejezve ki mindazok felé akik ebben a munkában részt vettek.

Encs hírei a boon.hu oldalán itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában