Figyelmetlen gyalogos

2023.09.07. 13:22

Szörnyű halált halt János a villamosbalesetben Miskolcon

Első áldozatát egy hónappal a felavatása után, több mint 125 éve szedte a villamosközlekedés Miskolcon, az oka a figyelmetlenség volt.

Kisiklott a villamos a Centumnál 2020 telén. Szerencsére nem történt haláleset, de ezt a balesetet is a figyelmetlenség okozta.

Fotó: Bujdos Tibor

Az első miskolci villamos szerencsétlenségről a Borsod-Miskolci Értesítő számolt be 1897. augusztus 4-én, egy 12 éves fiú, János volt az áldozat. A cikket a BAZ VMRFK Rendőrségi Információs Portál osztotta meg Facebook oldalán.

A történtekről így számol be a korabeli lap:

 „Szerencsétlenség a villamos vasútnál. Az első felszentelő szerencsétlenség megtörtént városunkban hétfőn délután, Varga János miskolczi ácsmesternek 12 éves fiát Jánost gázolta el a 6-os számu kocsi és a gyermek mindjárt meg is halt. Szemtanuk mondják, hogy a nevezett gyermek elgázoltatása előtt a vágányok között játszott, pajkoskodott, sőt egész nap ott lebzselt és többszöri figyelmeztetés daczára sem akart onnan távozni. Vakmerőségének nagyon megadta az árát. A szülők kötelessége figyelmeztetni gyermekeiket, hogy a villamossal ne tréfáljanak, mert az ilyen szerencsétlenségek – mint már többször mondtuk – bizony nem a villamos, hanem maga az illető az oka.”

Fotó: Dobi Tamás

Az archív információkat a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár (Miskolc) biztosította a rendőrségnek. Akik azért tartották fontosnak megosztani, mert – mint írják – számtalan baleset történik ma is figyelmetlenségből. Példaként a Mezőkövesd külterületén, az M3-as autópályán, szeptember 5-én, 11 óra körül történt balesetet hozzák: egy kamion sofőrje, feltehetően figyelmetlensége okán lehaladt az útról és átszakította a szalagkorlátot. A balesetben a sofőr megsérült, a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Miskolcon az első villamos egyébként 1897. július 10-én indult meg, az akkor még a városhatáron kívül eső Tiszai pályaudvar és a Verestemplom között a mai 1-es villamossal megegyező vonalon, egy vágányon (a színház előtti kitérőben tudta a két szerelvény kikerülni egymást).  vagyis szegény ifjabb Varga János egy hónappal a villamosközlekedés elindulása után szenvedte el a végzetes balesetet. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában