Piaci körkép

2023.07.26. 17:30

A sárga most a sláger

Van, aki tesz el télire valót, és olyan is akad, aki túl drágának találja, és ezért nem.

Póczos Nikolett

Fotó: Bujdos Tibor

Szorgos, gondos háziasszonyoknak nagyon mozgalmas ez a nyári időszak, hiszen mindabból a finomságból, amiben most dúskálunk a kertek gazdag termése által, igyekeznek a legtöbbet elraktározni a téli, vitaminszegényebb időszakra. De ez sem olcsó mulatság, bár a piacon árusítók szerint most a legkedvezőbb megvásárolni a barackot, még ez is drágának tűnhet és a hozzávaló cukorról már ne is beszéljünk.

Szegedi Gézáné válogat a barackok között. Fotó: Bujdos Tibor

Utánajártunk, idén valóban kevesebb baracklekvár lesz a kamrák polcain?

A nagymama lekvárja

Sárga-, őszi-, kajszibarack és nektarin, sorakoznak a miskolci Búza téri piacon. Általában a vevők csak egy-két kilót vásárolnak fogyasztásra az egyik árus szerint, de vannak olyanok is, akik ládaszámra (10-12 kg) viszik a gyümölcsöt, főleg a sárgabarackot, hiszen a téli tartósításhoz nagyobb mennyiségre van szükség.

Szegedi Gézáné a barackokat nézegetve elmondta, hogy minden évben készít lekvárt és befőttet, és így tesz majd idén is, mert nagyon szereti az egész család. Sőt a gyermekei kint élnek Németországban, és nekik is szokott küldeni a nagymama lekvárjából és befőttjeiből. Ő már vett egy adagot belőle, 500 forintos kilonkénti áron, de még nézegeti a gyümölcsöt.

Néhány méterrel arrébb Breitenbach Józsefné fogyasztásra válogat a barackok között, mert idén nem valószínű, hogy fog elrakni télre és lekvárt sem fog főzni, pedig minden évben szokott, mert nagyon drágának találja a gyümölcsöt.

A piacon átlagosan ezer forint körüli kilónkénti áron lehet hozzájutni, míg a nagyáruházak polcain pár száz forinttal olcsóbban sorakoznak a különböző fajták, melyek sokszor még éretlenek a külföldről való szállítás miatt.

Nem lesz már olcsóbb

A piacon egy másik árustól megtudtuk, most éri meg bevásárolni a gyümölcsből, mert ilyen kedvező áron már nem lehet hozzájutni, hiába várnánk rá még. Elő- és utószezonban mindig drágább, most még jó áron lehet hozzájutni, de kúsznak lassan felfelé ezek az árak is. Lekvárnak, kompótnak, fagyasztva és minden formában szeretik a miskolciak, de ahogy elpanaszolják, tartanak az árstop végétől és tartanak tőle, hogy ezek az árak csak felfelé mennek majd.

Most már 100 százalékban hazai gyümölcsöt lehet kapni a piacon. A hazai termés 20 százaléka lefagyott, ami 30 százalékkal megemelte az árakat - tudtuk meg az árusoktól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában