Módszerek

2023.06.26. 17:30

Hogyan válasszunk dinnyét? (fotókkal)

Itt a küszöbön a dinnyeszezon. Most még csak külföldi görögdinnyével találkozhatunk a miskolci Búza téri piacon, de jövő héten már várható a magyar dinnye, ám sárgából már hazai a termés sok helyen, ami idén nagyon zamatos és mézédes lett.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

A cseresznye után, máris itt a barack és hamarosan indul a dinnyeszezon. Már most látszik, hogy jó minőségű és kiváló ízű lesz az idei dinnyetermés - mondják. A csapadékos és meleg időjárásnak hála egyelőre nincs gond a sokak kedvencének számító, lédús zöldséggel. Egyre több az üvegházakban és a fóliák alatt nevelt dinnye területe is, ahonnan korábban szüretelhetnek. Ennek ellenére még nincs a piacon magyar görögdinnye, de már ottjártunkkor mindenki nagyon várja.

Pocsainé Vécsei Ilona is tisztában van vele, hogy ez még nem magyar dinnye, de már nagyon várta a zöldséget és jól behűtve fogja fogyasztani, mint mondta.

Nem lékelhetnek, de segítenek

Simon János unokájának hetente többször is visz az idén eddig újdonságnak számító dinnyéből, mert nagyon szereti a gyerek, mondja.

Tóth Sándorné a magyar dinnye híján külföldi görögdinnyét vásárolt. A választáshoz mindig az árusok segítségét kéri és még sosem csalódott a választásukban, mindig finom és ízletes árut kap.

Az árusok már évek óta nem biztosítanak kóstolót a vásárlásnál, nem lékelhetik meg a dinnyét, de szívesen segítenek a választásban.

Vojko Tiborné, kereskedő azt tapasztalja, hogy a vevők kopogtatással próbálják az érett és lédús dinnyét ellenőrizni, mert ha tompa a hangja, az már azt jelenti, hogy kásás a belseje. Ő elmondása szerint nem bánja, ha a vevők végig ütögetik áruját, hiszen így fognak elégedetten dinnyével távozni tőle.

dinnye
Mondd, te melyiket választanád?
Fotó: Ádám János

Ez alapján válasszunk!

Pár általános érvényű szabály azonban laikusként is segítségünkre lehet. Most összegyűjtöttünk néhány fontos szempontos, amire érdemes figyelni, ha finom dinnyét szeretnénk kapni. Mert kopogtatni, szagolni, ütögetni, nyomkodni nem minden árus szereti áruját.

Elsősorban 5 jelre érdemes figyelni:

- a héj külleme és épsége

- sárga folt

- szár

- hang

- illat

A dinnye nagysága nem mérvadó

A „minél nagyobb, annál jobb“ elv nem szempont a szakemberek szerint. A dinnye nagysága a fajtától is függ. Vannak olyan görögdinnyék, melyek csak 2 – 3 kiló súlyt érnek el, de olyanok is, melyeket súlyuk miatt nem hazavinni, de hazaszállítani kell.

Sértetlen dinnyehéj

A görögdinnyéknek különböző az alakjuk, súlyuk és a héjuk színe is. A dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.

Az érettségéről a dinnyén levő sárga folt árulkodik

Ezen a helyen érintkezett a földdel, tehát nem sütötte a nap. Éppen ez a rész az árulkodó. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál jobb. Ez azt jelenti, hogy a dinnye elegendően ideig volt a napon és nem volt korán leszedve.

Száraz szár – nedvdús dinnye

Annak a dinnyének a szára, mely természetes módon a földeken ért be, kiszáradt. Ez a termelő számára is annak a jele, hogy a termés beérett és le lehet szedni. Gyakran előfordul azonban, hogy a dinnye érését a termés 360 fokos megfordításával gyorsítják. A csavart, vagy zöld szárú dinnyét nem érdemes vásárolni.

Milyen legyen a hangja egy dinnyének?

A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk, ha az árusok engedik. Ha kopogtatáskor nem hallunk semmilyen visszhangot, a dinnye még éretlen. Ha belülről kongó, üreges hangot hallunk, a dinnyét nyugodtan megvásárolhatjuk.

A sárgadinnye érettségét elárulja az illata

Mézédes ízéről a sárgadinnye szaga is árulkodik. Minél jobban illatozik, annál ízletesebb.

Soltészné Simkó Edit árus előtt gyönyörű sárgadinnyék sorakoznak a piacon. Ő elmondta, hogy a választásnál az illat a mérvadó, ha már jó, édes illata van a sárgadinnyének, az biztosan érett. Ezen kívül a barázdái is minél sárgábbak, vagy világosabbak, annál érettebb. Ha van még pár zöld rész, az azt jelenti, hogy nincs teljesen beérve – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában