Év Fája 2023

2023.07.01. 11:00

A legendák szerint akár többszáz éves is lehet a sajóörösi törökmogyorófa

Hamarosan indul az Év Fája 2023 szavazás: 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije, ezek közül három Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található. Bemutatjuk egyikőjüket, a sajóörösi törökmogyorófát.

Bónusné Nánási Regina

Sajóörös legidősebb fája a Bajcsy-Zsilinszky úton található törökmogyorófa.

Forrás: Sajóörös Község Önkormányzata

Bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A május 10-i határidőig 21 érvényes nevezés érkezett közülük 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije, ezek közül három Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén található: az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája, a sajóörösi törökmogyorófa, és a vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe.

A sajóörösi törökmogyorófa 150 éves is lehet

A törökmogyorófa Sajóörös ikonikus épülete, a Mándy-kastély mellett helyezkedik el, a Bajcsy-Zsilinszky úton. Egykor a kastély udvarán belül kapott helyet. A kastély 1892-ben épült, nem kizárt, hogy a kastélyt is építtető Merczel és Mándy családok akkoriban ültették a törökmogyorófát a kastély kertjébe.

Pontosan nem tudják a korát, de körülbelül 130-150, de egyes legendák szerint akár többszáz éves is lehet.

A fa egészségi állapotának romlása sajnos szabad szemmel látható a törzsön, melyet a fához túl közel eső aszfaltút építése okozott, megsértve a fa gyökérzetét. További sérülések vannak a koronában, a légkábelek üzembiztonsága „érdekében” végzett beavatkozások miatt. Sajnos a korábbi ágak eltávolítása után nem kerültek kezelésre a nagyméretű vágási felületek, ezért onnan a fa belsejébe jutó kórokozók és csapadékvíz elindították a korhadási folyamatot.

- írta Sajóörös Község Önkormányzata.

Horváth Tibor okleveles faápoló és favizsgáló 2022 áprilisában elvégezte a fa átfogó műszeres vizsgálatát (Fakopp vizsgálat és statikus húzóvizsgálat), majd Dummel Dániel és csapata emelőkosárral és alpintechnikával eltávolították a fa száraz ágait és lezárták a "sebfelületeket".

A favizsgálat eredménye egyértelművé tette az önkormányzat számára, hogy további faápolásra lesz szükség a fa életének megmentése érdekében. 2022 júliusában Horváth Tibor favizsgáló és faápoló szakmérnök érkezett településünkre újra, hogy folytassa a fa körüli teendőket. A törzs elkorhadt részeit kitisztította, majd az így keletkezett üreges részt kezelte és hálóval lezárta, védve ezzel a fát. A gyökérnyaknál ásott lyuk arra szolgál, hogy tudjon szellőzni a gyökérnyaki korhadt rész, lassítva ezzel az ott zajló korhadási folyamatokat. Ezekkel a munkálatokkal remélhetőleg lassul a korhadás üteme és a fa még sokáig biztonságosan megtartható lesz.

A faóriás tiszteletére az idei év szeptemberében megrendezik az I. Méz- és mogyorófesztivált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában