boon.hu video

2023.07.10. 20:00

A fák is jeleznek, ha betegek - Fotókkal, videóval

A favizsgálás során már vizuálisan is sok dolgot meg lehet állapítani egy fáról, azonban vannak esetek, amikor ennél többre van szükség.

Ujlaki Attila

Békési Péter erdõmérnök, favizsgáló a Fakopp vizsgálatot végzi

Fotó: Vajda János

Favizsgálatot tartottak Miskolcon a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarán hétfőn délelőtt. A Virágos Magyarország tavalyi versenyén Miskolc a Faápolók különdíjában részesült. A különdíj révén a Garden Fasorfenntartó Kft. teljeskörű favizsgálatot végez el.

Szakmai javaslat alapján a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában található tölgyfákat vizsgálták meg műszerek segítségével. A műszeres és vizuális vizsgálatokat Békési Péter favizsgáló végezte, aki elmondta, hogy egy ilyen kiszállás vizsgálattal együtt nagyjából 150 ezer forintba kerül.

„A favizsgálás során már vizuálisan is sok dolgot meg lehet állapítani egy fáról, hiszen ad olyan jeleket vissza a külső megjelenésében, hogy látszik rajta, adott esetben az, hogy benne elszaporodott kórokozók vannak” – mondta. Hozzátette: azt is kiemelten vizsgálják, hogy az adott fa milyen viszonyban helyezkedik el, többek között lényeges, hogy parkban van-e, vagy épületek között.

Hanggal jelez a fa, ha baj van 

„Itt egy átfogó felmérést végeztünk; megnéztük a fák paramétereit, ezután következik az a fázis, amely maga a vizsgálat. A műszer neve a Fakopp, amely beszélő elnevezés, hiszen a szondákat egy kalapáccsal megkopogtatják. A szenzorok össze vannak kötve egy számítógéppel, mely méri a hanghullámok terjedési sebességét” – részletezte a szakember.

A kalapácsütés keltette hanghullámok terjedni kezdenek a fában, a rezgéseket a fatörzsre helyezett érzékelők elektromos jellé alakítják, a jelek közötti időket méri a műszer. Ha két érzékelő között üreg van, akkor a hanghullám nem tud egyenes vonalban haladni, ezért a még meglévő közegen keresztül meg kell kerülnie az üreget, ami hosszabb terjedési időt eredményez. A korhadás miatt megváltozott sűrűségű anyagban is eltérő terjedési sebesség alakul ki az egészséges részekhez képest.

Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb teret nyer az a szemlélet, hogy a fákat nem csak ültetni és kivágni lehet, hanem az állapotukat is fenntartani.

„Sokszor az a legnagyobb probléma, hogy későn keresnek fel szakembert a fák tulajdonosai, amikor már nehézkesebb beavatkozni” – mutatott rá. 

A cég által most elvégzett miskolci vizsgálat alapján részletes szakvélemény is fog készülni.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában