Év Fája 2023

2023.07.02. 11:00

A vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe - Fotókkal, videóval

Hamarosan indul az Év Fája 2023 szavazás: 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije, ezek közül három Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található. Bemutatjuk egyikőjüket, a vadnai „csakazértis” Batul almafát, a kitartás jelképét.

Bónusné Nánási Regina

Bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A május 10-i határidőig 21 érvényes nevezés érkezett közülük 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije, ezek közül három Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén található: az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája, a sajóörösi törökmogyorófa, és a vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe.

A kitartás jelképe

Vadna település központjában található a "CSAKAZÉRTIS" bor- és ökogazdaság, melyet egy vegyészmérnök házaspár álmodott meg. Minden a szőlővel és a borral kezdődött, aztán felmerült az igény olyan gyümölcsök és zöldségek iránt, melyek teljesen vegyszermentesen kerülnek az asztalra. Igazi családi vállalkozás az övék, ahol a Papától és a Nagyitól az unokákig mindenki részt vesz a munkában.

Ennek a szőlészetnek a szomszédságában áll egy öreg fa, a vadnai „csakazértis” Batul almafa, mely már majd' 100 éves. Körülbelül 12 évvel ezelőtt egy tűz is letarolta, de a fa - bár a törzse szenesre égett - életben maradt. A Batul almafa minden évben kizöldül, és még almák is piroslanak rajta.

Az almafa a tűz előtt sem volt teljes kerületében kéreggel borítva, védve. Ahol nem védte a kéreg, a tűz kíméletlen pusztítást végzett. A hélikusan csavarodott kéreg adta meg a stabilitást a torzónak, ami egyetlen túlélő ágat jelent. Az elmúlt évtized alatt sokszor tépte viharos szél ezt a fát. Olyankor nyikorog, nyöszörög, nyugodtan sóhajtozik. Kissé meghajlott ugyan, de tovább dacol az idővel - írta dr. Tamási András.

Csakazértis

Ennek a fának az üzenete, a „csakazértis”, mely versben is testet öltött.

Ars poetica agricolae
Vadnai CSAKAZÉRTIS
Öreg almafa áll a vadnai szőlők aljában
Látta a háborút, tőkék alatt serény kapákat
A világ terhe nehezebb, sűrűsödik a bánat
Amint a szőlőművelők is megfogyatkozának
Ártó kezek a tőkék közé tüzet is hoztak
A Batul alma törzsének is égést okoztak
Üszkösen néz le a völgybe, csak a kérge tartja
De almák dacolva ma is piroslanak rajta
Adjon az Úristen nekünk oly erőt, kitartást
Miképp az almafa késlelteti az elmúlást
Adjon szívünkbe hitet, tenyerünkre kérget
Hogy átmentsük a vadnai szőlőmívességet.

Ilyen fát még biztos sehol nem láttak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában