Siker

2023.06.03. 15:00

A Szemere hírét öregbíti a fodrász győzelem

Juhász Réka első lett fodrászati ismeretek tantárgyból az ÁSZÉV-en, ami a Szakma Sztárra belépő.

Detzky Anna

Kenéz Csilla tanár, Juhász Réka fodrásztanuló, Major Mónika tanár

Ismét komoly szakmai sikerrel büszkélkedhet a Miskolci SzC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a tavalyi Szakma Sztár Fesztivál megnyerése után. Juhász Réka 12. B osztályos tanuló első helyezést ért el az ÁSZÉV-en fodrászati ismeretek tantárgyból. Ebből az apropóból beszélgettünk vele és felkészítő tanáraival.

- A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Kulturális és Innovációs Minisztérium szervezi minden évben az ÁSZÉV-et, az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyét. Ezen belül 48 szakmacsoport, azaz szakmai érettségi tantárgy van, amelyeket a rendezők által felkért szakértők értékelnek – tájékoztatta a boon.hu-t Major Monika felkészítő tanár. - A fodrászati ismeretek tantárgy több tudományterületet ölel fel. Ilyenek az alkalmazott kémia, az alkalmazott biológia, a szakmaismeret és az anyagismeret. A versenyen egybegyúrva erről a négy területről az emelt érettségi szintjén kellett számot adni.

Koncentrált felkészüléssel

A győztes tanuló sikere alázatában és tudatosságában keresendő.
- Az elmúlt négy évben a fodrászattal kapcsolatos tananyag, a biológia és kémia már önmagában felkészülést jelentett a versenyre. Nagyon sokat tanultam a füzeteimből egészen 9. osztályig visszamenőleg. A második és harmadik fordulóra pedig már felkészítő tanáraimmal közösen készültem. Régi érettségi és tesztlapokat töltöttünk ki, illetve az emelt szintű érettségi tananyagaiból tanultunk – idézte fel Juhász Réka. - A verseny mindhárom része később a gyakorlati munka során is felhasználható elméleti tudást igényelt. Az első felében kvízszerű kérdésekre kellett válaszolni teszt jelleggel számítógép segítségével. A második részt szintén írásbeli volt, de papír alapon, feladatlap kitöltésével. A harmadik forduló pedig szóbeli vizsga formájában folyt.

- Hozzáfűzném, hogy diákunk nagy tudatossággal és alázattal készült a vizsgára és szerintem az ÁSZÉV-re másképp nem is lehet. A felkészülésre nem jutott sok idő, ezért egyik napról a másikra nagy anyagrészeket kellett memorizálni. Bármit kértem Rékától, hogy másnapra tanulja meg, úgy jött be reggel, hogy nem tudtam olyat kérdezni tőle, amire ne adott volna helyes válasz. Ez azért is fontos, mert ahhoz, hogy valaki jó fodrász legyen: alázat, jó kommunikációs készség, hatalmas tudás és gyakorlás szükséges – tette hozzá Kenéz Csilla felkészítő tanár.

Dicsőség az iskolának is

A versenyzőt magát is meglepte, hogy ennyire jól teljesített.
- Eleinte nem számítottam rá, hogy jól tudok teljesíteni. Különösen az első forduló után éreztem úgy, hogy borzasztóan sikerült a teszt, és emiatt nagyon meg voltam ijedve. Aztán, amikor megláttam, hogy az első fordulóban is én lettem az első helyezett, akkor nagyon meglepődtem. Ugyanígy jártam a második résszel is. Utána megszületett benne egy kis remény, hogy hátha összejön a győzelem. A harmadik fordulóra ezért már nagyon rákoncentráltam, rengeteget készültem és ott már bizakodóbb voltam. Az első helyezés a továbbtanulásomban plusz száz pontot jelent, ha ez a fodrász szakmán belül valósul meg. Emellett kaptam ajándékutalványt és más kisebb ajándékokat – osztotta meg az aranyérmes diák.

- Ez az első helyezés az iskola számára is nagyon nagy dicsőség, hiszen az intézményt is minősíti. Egyébként szép eredményeket érnek el tanulóink a többi szakágon is, például kozmetikában. Nagyon nagy reményeket fűzünk Rékához, mert jövőre ismét megrendezik a Szakma Sztár Fesztivált, ahol szeretnénk, ha elindulna. Annak már az elméletin kívül gyakorlati része is lesz, és remek kapcsolatépítési lehetőség. Tavaly fodrászatban mi hoztuk el az első helyet – árulta el Kenéz Csilla tanárnő.

Mindig fodrásznak készült

A leendő fodrász számára az a legnagyobb motiváció, ha örömet tud szerezni azoknak, akiknek elkészíti a haját.
- Gyermekkorom óta nagyon érdekel a fodrászat, mindig is fodrász szerettem volna lenni. Ezt nagyon sokáig elnyomták bennem, de amióta elkezdtem tanulni, a szakmai életem kivirágzott. Igyekszem önszorgalomból is fejleszteni magam, fodrász videókat nézegetek. Kilencedik óta ismerősöknek, barátoknak csinálom a haját és mostanra kisebb vendégköröm alakult ki. Az elrontott hajakat szívesen kijavítom, mert az a legjobb érzés, ha a vendégeimnek örömet tudok szerezni. A festéseket különösen kedvelem. A szőkítés, az extrém színek és frizurák a fő reszortom. A saját hajamat is magamnak csinálom. A fodrászat elméleti részét is szeretem tanulni, nemcsak a gyakorlatot, ami fodrász tanuló körökben ritkaság számba megy. Szeretek sokat tudni és ezt a tudást átadni másoknak. Emiatt felmerült bennem, hogy esetleg oktató leszek, amihez tovább kell tanulni felsőoktatásban tanári ágazaton. Viszont ehhez előbb le kell érettségiznem, és el kell végeznem az utolsó, ötödik évet, amikor már csak gyakorlati tárgyakat fogunk tanulni. Hosszabb távon pedig külföldön szeretnék boldogulni.

- Egy fiatal fodrásznak manapság rendkívül jó lehetőségei adódnak itthon is. Sok üzlet foglalkoztathatja alkalmazottként, vagy saját vállalkozást is indíthat. Ha már tanuló korában versenyez, akkor felfigyelhetnek rá, és felkarolhatják a szakemberek. Gyakran megkeresik iskolánkat fodrász szalonok, és kérik, hogy ajánljunk végzős tanulót. Továbbá a Borsodi Kereskedelmi és Ipar Kamarával is jó kapcsolatot ápolunk – sorolta Kenéz Csilla tanárnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában