Digital twin

2023.06.08. 20:16

Új generációs felsőoktatási képzés a digitális siker ismeretével (fotók)

Korszakváltó lépést jelent az ipari digitalizációs képzésben a Miskolci Egyetem és az AVEVA együttműködése.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

Oktatási licencszerződést írt alá csütörtökön a Miskolci Egyetem a cambridge-i központú AVEVA céggel, amely a világ élvonalába tartozó létesítménytervező rendszert biztosít az ipari digitalizációt célzó új és megújuló képzésekhez.

Az aláíráson az AVEVA cég kanadai és cseh vezetői és magyarországi partnerük vett részt. A Magyarországon kiemelt jelentőségű vegyipari, energetikai, olaj- és gázipari és gyógyszeripari üzemek beruházása és üzemeltetése során egyre hangsúlyosabb az úgynevezett digitális ikerpár ismerete. A beruházási költségek optimalizálását, energiahatékonyabb és megbízhatóbb működtetését lehetővé tévő szoftverek és módszertani tudás birtokában egy új generációs felsőoktatási képzés veheti kezdetét. A Miskolci Egyetemen első lépésként 2023 februárjában elindult ipari beruházási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés már a „digital twin” tudás megszerzését támogatja.

Nemcsak a képzésüket gazdagítja

A Miskolci Egyetem törekszik arra, hogy gazdag, élénk és a munkaerőpiac minden szektorára kiterjedő kapcsolatrendszert működtessen, ápoljon és szélesítsen. Továbbá, hogy képzett és elkötelezett szakembereket bocsátson ki – mondta Prof. Dr. Horváth Zita rektor. Hozzátette: regionális képzési központként fontos, hogy tudjanak támogatást adni az itt működő vállalatoknak. Az meglehetősen ritka, hogy egy olyan nemzetközi céggel tudnak együttműködést kötni, amelynek köszönhetően olyan szoftvercsomagot kapnak, amellyel úttörőnek számítanak a hazai felsőoktatásban – hangsúlyozta a rektor.

Már hallgatóként készen állnak

Soha nem látott mértékű és magas piaci értékű tervezőszoftver került a Miskolci Egyetem oktatási portfóliójába ezzel az együttműködéssel – fogalmazott Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja. A tantárgyak keretében használhatják a mérnök és informatikus hallgatók egy üzem tervezése, építése, üzemeltetése vagy karbantartása vonatkozásában. A lehetőségek tartalmaznak oktatási, kutatási területeket egyaránt.

Egyelőre öt évre szól a megállapodás

Nagy öröm számukra az együttműködés, melynek köszönhetően hatékonyabbá tehetik a projektet, vagyis digitális innovációt valósíthatnak meg az egyetemen – mondta Greg Prada, az AVEVA cég képviselője. Fontos, hogy visszajelzéseket kapjanak a képzés tapasztalatairól, illetve a cégeknél való felhasználás eredményeiről, erre kiváló lehetőség a megállapodás – tette hozzá.

Hornyák Loránd stratégiai és projektportfólió szakértő az egyetem részéről segítette a folyamatot, hogy a szerződéskötés létrejöhessen. Jól ismeri az AVEVA céget, különböző ipari projektekben dolgozott már együtt velük – hangoztatta. A vállalat élen jár a vegyipari gépészeti technológiákban. A szoftver értéke, amely az intézményhez került ingyen, nagyságrendileg négy és fél milliárd forint, melyet öt évig biztosan oktathatnak a hallgatóknak. Hiszen alapvetően a képzésben való hasznosítás a projekt célja. Másodsorban a már végzett ipari környezetben dolgozó mérnökök számára is tréningeket tarthatnak arról, hogyan fogjanak hozzá egy digitális átállás megtervezéséhez és hogyan spóroljanak rengeteg időt a cégüknek – tudatta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában