Személyes tárgyak

2023.06.06. 15:38

Emlékkiállítás nyílt Prof. Dr. Velkey László életéről és munkásságáról

„Prof. Dr. Velkey László a Gyermekegészségügyi Központ alapítójának élete és munkássága” címmel nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A tárlat megnyitóján a volt kollégák mellett, családja is részt vett.

Póczos Nikolett

Fotó: Póczos Nikolett

Többek között az orvosi táskája, az orvosi pecsétje és diplomái sorakoznak a vitrin alatt Prof. Dr. Velkey Lászlónak a most megnyílt kiállításon. Jakab Mátyás a Hermann Ottó Múzeum, Történeti tárának vezetője elmondta, hogy a múzeum munkatársai állították össze az anyagot a Miskolc város által díszpolgári címmel kitüntettet Prof. Dr. Velkey Lászlóról. Jakab Mátyás kiemelte a GYEK alapítójának nagyságát mutatja, hogy fél évvel a halála után az intézmény már fel is vette a nevét és még életében szobrot készítettek róla.

A kiállítás megjelenését az Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. tervezte. A cég vezetője a helyszínen elmondta, hogy a mellszobor köré úgy szervezték a tárlatot, hogy az átmenő forgalom számára is hasznos tartalmat adjon. Á. Tóth József tájékoztatása szerint „az emlékhelyen a paravánra kerültek az intézménnyel kapcsolatos dolgok, korabeli újságcikkek, fotók, a személyes tárgyait pedig a vitrinbe helyeztük el”- mondta. 

Fotó: Póczos Nikolett

Dr. Hauser Péter, a GYEK vezető főorvosa szerint egy intézménynek akkor van jövője, ha van értékes múltja, amire támaszkodhat, és most 50 év elteltével szükség van egy kis megújításra, a mai kor igényeihez mérten különböző modernizálások kezdődtek az épületben. 

Fotó: Póczos Nikolett

Dr. Révész János, főigazgató példaértékű életútnak nevezte Velkey professzor munkásságát és biztosította a jelenlévőket, hogy az épület felújítását követően is biztos helye lesz az állandó kiállításnak. Prof. Dr. Velkey László mindennapi munkáját Dr. Sólyom Enikő, a GYEK nyugalmazott vezető főorvosa méltatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában