Konferencia

2023.06.22. 21:57

Hatalmas a szerepe a radiológiának

Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor azt a legjobb szakemberek végezzék el a legmodernebb technológiával. A képalkotó diagnosztikában rejlő lehetőségekről és a jövő útjáról is tanácskoztak.

Nagy-Hankó Krisztina

A legújabb technológiákat és orvosi műszereket is bemutatják

Fotó: Ádám János

A Magyar Radiológus Társaság (MRT) és a Magyar Radiográfusok Egyesülete közös kongresszusát idén Miskolcon szervezték meg. A háromnapos rendezvényt június 22. és 24. között a DVTK új, multifunkciós sportcsarnokában tartják. 

Olyan tudományos témákat érintenek, mint például a mesterséges intelligencia szerepe a képalkotó diagnosztikában vagy az onkológiai képalkotás, illetve az emlődiagnosztika, továbbá a gyermekradiológia. 

Az esemény hivatalos megnyitója előtt sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. 

Irányt mutat a fejlődésnek 

Azért fontos, hogy kongresszusokat hozzanak Miskolcra, mert ezeken a rendezvényeken hangzanak el azok az újdonságok, amelyek előrelépést jelenthetnek az adott szakterületen – mondta dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója. A kórházmenedzsment számára azért hangsúlyos, mert utat mutat, hogy milyen irányba kell menni a fejlesztésben humán erőforrás és gépek, műszerpark tekintetében. Továbbá az ide érkező orvosok, egészségügyi dolgozók pedig továbbvihetik a város és a kórház jó hírét – tette hozzá a főigazgató. 

Egy évben átlagosan 20-25 olyan kongresszust rendeznek, amely vármegyei szintű vagy regionális, 10 és 15 között van az országos tanácskozások száma, a nemzetközi konferenciából pedig nagyjából öt van évente, amelyben résztvevő a vármegyei kórház. Ez a Magyar Radiológus Társaság 31. kongresszusa. Kétévente rendezik meg, és országosan a legnagyobb eseményük, amelyet idén a Magyar Radiográfusok Egyesületével közösen sikerült megszervezni – hangsúlyozta dr. Kostyál László orvosigazgató-helyettes, a MRT elnöke, a kongresszus fő szervezője. Próbálta a helyszínt úgy megválasztani, hogy kicsit más legyen, mint a megszokott, ezúttal nem egy egyetemen vagy egy hotelben találkoztak. Mivel Miskolcról sokaknak a DVTK jut eszébe, ezért erre a csarnokra esett a választás. Kellett már a találkozás Ez minden tekintetben egy különleges kongresszus, igazi kihívás, mert új funkciót kapott az aréna. Egy izgalmas tér, ahol sok érdekes előadást hallhatnak az orvosok és a szakdolgozók egyaránt – emelte ki dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója. Öt év után van újra személyes találkozással kongresszus, az előző a pandémia miatt online volt. A radiológia szerepe óriási a gyógyításban, a szakmai minőségbiztosítás fontos eszköze a képalkotó diagnosztika – tudatta a professzor. 

Az egyesület életében – amely több mint 30 éves – ez az első olyan esemény, amikor együtt szervezik a kongresszust – mondta Németh Katalin, a Magyar Radiográfusok Egyesületének elnöke. Azonban ez nem azt jelenti, hogy addig nem látogatták egymás szakmai rendezvényeit, illetve a mindennapokban is együtt dolgoznak. Mutatja a sikert az is, hogy mindkét szakmacsoport nagy létszámmal képviselteti magát a tanácskozáson: összesen mintegy ötszázan.

Kiváltság számukra 

Nem csupán egy konferenciának adott otthont a DVTK arénája. Kiállítók is részt vettek a rendezvényen a legújabb technológiákat, orvosi műszereket felvonultatva. A standoknál érdeklődő fiatalokat kérdeztünk, hogy milyen célból érkeztek a kongresszusra. Lukovics Alexandra harmadéves radiográfus-hallgató a Miskolci Egyetemen, Kápolnai Dorina elsőéves képalkotó diagnosztikai analitikus szintén a Miskolci Egyetemen. Ez jutalom volt számukra a tanáruktól, hogy eljöhettek – mondta Alexandra. A lehetőség csak a legszorgalmasabb vagy valamiben kiemelkedő tanulóknak volt adott – tette hozzá Dorina. Nagy örömmel jöttek a nagyszabású rendezvényre, sok újdonságot fedeztek föl. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában