Magyar Falu Program

2023.06.02. 17:19

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.

Gulyás Dávid Bence köztisztviselõ, a szolgálati lakás lakója (b), Gyopáros Alpár a Modern Települések Fejlesztéséért felelõs kormánybiztos (k) Demeter Zoltán a térség parlamenti képviselõje (j)

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az ünnepélyes átadón elmondta, hogy országszerte már félezer szolgálati házat adtak át, csak Borsodban hatvanat. A Magyar Falu Programmal demográfiai fordulatot is szeretnének elérni - közölte. "Szülessen minél több gyermek a falvakban!" - fogalmazott a kormánybiztos, aki arra biztatta a szolgálati ház leendő használóját, hogy alapítson ott családot, mert az ingatlan kiválóan alkalmas rá.

A falugondnoki szolgálatról elmondta, hogy amikor elindították, az állami támogatást a maximum 600 lelkes települések vehették igénybe. Az ennél kicsit népesebb települések azonban egymás után jelezték, hogy szeretnének ilyen szolgáltatást. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ezt a 600 fős határt először 800-ra, majd tavaly 1000-re emelte. Ennek köszönhetően jöhetett létre most Nagybarcán is ez a szolgáltatás, amelynek egyik fontos eleme a falubusz - közölte Gyopáros Alpár.

„Nemcsak falubuszokat adunk és az érintettek körét bővítjük, hanem az állami támogatás mértékét is” – mondta a kormánybiztos. Amikor a falugondnoki szolgálat elindult, akkor a települések évi 2,5 millió forintot kaptak, ami mára 4,5 millió forintra emelkedett. „A kormány felismerte, hogy a falugondnoki és tanyagondnoki szolgálatok milyen fontos munkát végeznek” – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Országosan már több mint 1200 falubuszt, illetve tanyabuszt sikerült beszerezni az elmúlt néhány évben - mondta.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Demeter Zoltán, a terület országgyűlési képviselője is, aki hangsúlyozta a vidék fejlesztésének fontosságát és gratulált Tóth-Péter Zoltán polgármesternek a falubuszhoz és a szolgálati házhoz.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában