Tervek

2023.06.09. 11:30

Viharos rektorválasztás után építkezés

Megháromszorozódott a jelentkezők száma – jelentette be dr. Horváth Ágnes, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.

BSZA

Dr. Horváth Ágnes szeretné maga mögött hagyni a történteket és a fiatal egyetem további építkezésére koncentrálni

Fotó: Bódisz Attila

Építkezni szeretne és lezárni a rektorválasztás körül az elmúlt hónapokban kialakult belső ellentéteket a sárospataki központú Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. Dr. Horváth Ágnes mindezt csütörtökön este, az intézmény jövőjének ismertetésére összehívott eseményen közölte Bodrogkeresztúron, ahová az egyetem partnereit: polgármestereket, intézményvezetőket hívtak meg. A rektor arra utalt, hogy hétfőn dr. Stumpf István, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke lemondott, mivel nem az általa támogatott jelölt – dr. Fiath Attila – nyert a kuratóriumi szavazáson annak ellenére, hogy a szenátus őt támogatta. 

Dr. Horváth Ágnes úgy értékelte: a választási időszak mély árkokat húzott a kuratórium tagjai között, amelyek végül az ötből két tag (dr. Stumpf István elnök és dr. Herbst Árpád kurátor) lemondását eredményezte. Beszámolója szerint hasonló ellentéteket szült a folyamat a dolgozók körében is. A rektor azonban – mint hangsúlyozta - szeretné maga mögött hagyni a történteket és a fiatal egyetem további építkezésére koncentrálni. 

 Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte a rektort
Fotó: Bódisz Attila 

Háromszor annyi jelentkező

A most záruló tanév történéseit felidézve emlékeztetett arra, hogy egy nemzetközi borászkonferencia megszervezésével sikerült az egyetemnek felhívnia magára a nemzetközi borászszakma figyelmét, valamint ígéretesen alakulnak a jelentkezések is. Kiemelte: a tavalyi 149 helyett idén már 530-an jelölték meg első helyen a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, ami háromszoros növekedés és 1550 azok száma, akik valamelyik helyre sorolták jelentkezési lapjukon az intézményt. 

Dr. Horváth Ágnes kiemelte: a céljuk az, hogy Sárospatakon mintegy 600 nappali tagozatos és 2-300 levelezős hallgató tanuljon, mert az őket képző mintegy 200 oktatóval együtt már érezhető szellemi hátteret tudnak biztosítani a térség számára. Mint mondta, az új jelentkezések túlnyomó többsége (mintegy négyszáz) – főleg a pedagógus képzéshez kötődő szakokra - a környékről érkezik, de az ország szinte minden részéről vannak érdeklődők, sőt Erdélyből és Felvidékről is remélhetnek összesen mintegy két tucatnyi hallgatót. 

A tervek között említette 20 új oktató felvételét is, akikkel szemben követelmény, hogy akkreditációjukat az egyetemnek adja (mivel a törvény szerint egy oktató csakis egy intézményhez kötődhet akkreditációs szempontból – a szerk.), jól beszél angolul és a térség valamelyik településére költözik. A rektor megemlítette azt is: hamarosan végre elkezdődhet a főépület felújítása is, amelyet további beruházások követhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában