Múltidéző

2023.06.25. 11:30

A világon egyedülálló mésztufabarlang

Barlangtúrán Lillafüreden, 2. (befejező) rész. Reiman Zoltán írása.

Az Anna-barlangban

Fotó: BNPI

Az Anna-barlang 

A lillafüredi mésztufabarlang attól olyan különleges, hogy a világon csak hat hasonló létezik, mivel nem tengeri mészkőben jött létre, hanem mésztufában. 272 méterrel a tengerszint felett nyílik, és a felfedezője Stark András bányász volt, aki a hámori kohók vízellátása érdekében tárót szeretett volna nyitni a környéken, a helyiek szerint 1833-ban. A XIX. század vége felé azonban feledésbe merült a barlang, a kohók bezártak, a bejáratát benőtte a növényzet, és belepte az iszap. 

Kadic Ottokár hat éve kutakodott már a Bükk barlangjai között, amikor meglepve tapasztalta, hogy itt egy barlang nyílik. Ő adott először részletes jellemzést a helyről 1912-ben. A barlang hossza 568 méter, de csak 200 méter látogatható belőle. 1951-ben nyilvánították védetté, 1982-ben pedig fokozottan védetté. 

Az Anna név eredete vitatott. Egyes állítások szerint ezt a nevet még Fazola Henrik adta a múlt században, mások szerint a helyi erdész feleségéről nevezték el. Vannak, akik azt mondják, a nevet Szent Annáról kapta, de vannak, akik egy hercegnőtől származtatják. A Magyar Hírlap 1926. augusztus 4-i számában rövid hír olvasható arról, hogy Pfeiffer Gyula miniszteri tanácsos a napokban nyitotta meg a barlangot a nyilvánosság számára, amelyet Pfeiffer Gyulánéról, a barlang első, női látogatójáról Anna-barlangnak neveztek el.

(epa.oszk.hu – Az Anna-barlang nevének eredete) 

A lillafüredi Anna-barlang bejárata
Fotó: olvasó

Érdekesség, hogy a barlangban, a Szív nevű képződménynél tartotta meg az esküvőjét Borbély Sándor – aki a miskolci barlangkutatás úttörője volt – Prahács Katalinnal 1953-ban. A szakirodalomban és a köznyelvben is több néven ismerték a barlangot: 

– Hámori-barlang 

– Mésztufa-barlang

– Forrás-barlang 

– Forrásmésztufa-barlang

– Hétforrás-barlang 

– Petőfi-barlang 

– Csepegő-kő-barlang

 – Négyforrás-barlang 

Petőfi Sándor is meglátogatta – 1847 júniusában –, innen származik az egyik elnevezése.

Régen a barlang templomként is szolgált, mindaddig, míg a hámori templom fel nem épült.

A háború alatt óvóhelyként isműködött.

Jelenleg szabadon látogatható. 

Gyógybarlang Lillafüreden: a Szent István-barlang 

A mai, mesterséges kialakítású bejárata az Eger felé vezető út mellett található, a Palotaszállótól pár száz méterre. A legenda szerint úgy fedezték fel, hogy egy kutya beleesett, valószínűleg a mai Nagyterembe. Ott volt a természetes bejárata a barlangnak. Állítólag a Nagyterem falán még ma is látható az ide beesett kutya kétségbeesett kaparásának nyoma. A helyiek azt mesélik, napokig vonyított szegény eb, amíg pár fiatalember a segítségére sietett, és kimentette. Nem gondolták, hogy a barlang jelentős lenne, nem gondolták azt sem, hogy jelentős természeti értéket képviselne, vagy azt, hogy gyógyhatású lenne. (Pontosan úgy, ahogy Miskolcról sem gondolná ezt az ide látogató, pedig mindhárom igaz rá.) 

Az István-barlang térképe

Kadic Ottokár 1913-ban vizsgálta meg a barlangot, de nem találta jelentősnek, így csak szűkszavúan írt róla. A barlangnak pár évig neve sem volt, de mivel a Szent István-lápa alján volt található, ezért Szent Istvánról lett elnevezve. 1927-ben folytatták a barlang feltárását, Révay Ferenc és csapata ekkor talált rá a barlangban a különleges cseppkőképződményekre. Mivel a szakemberek látták, hogy idegenforgalmi szempontból is jelentős lehet, ezért kialakítottak egy mesterséges, jól kiépített lejáratot. A barlang 1931-ben nyílt meg a látogatók előtt.

Később többször is kutatták a barlangot: 1959-ben Tóth József geológus, 1961-től a Magyar Hidrológiai Társulat Karsztvízkutató Csoportjával Borbély Sándor, 1965-ben Gyula Lajos vezetésével a DVTK Herman Ottó Barlangkutató Csoport, 1973-ben pedig az NME Balás László vezette TDK Karszthidrológiai Szakcsoportja. A 2004-es legutolsó kutatómunka eredményeképpen, melyet Nyerges Attila és Szabó Lénárd vezetett, a barlang hossza elérte az addigi 711 m-rel szemben a 864 m-t, legnagyobb magassága a 77 m-t, legnagyobb mélysége a 12 m-t, függőleges kiterjedése pedig a 89 m-t.

(Éliásné Szepesi Zsuzsanna: A Szent István- és az Anna-barlang denevérállománya az 1930-as évektől napjainkig – szakdolgozat, Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar) 

A hely 1951-től védett, 1982-től fokozottan védett státuszt kapott, 1991-ben pedig gyógybarlanggá nyilvánították. A barlangban az állandó hőmérséklet 8–10 fok között mozog, a páratartalom majdnem 100 százalékos. A levegő ezért teljesen por- és pollenmentes, így 1989 óta a Fekete-teremben légzőszervi betegségben szenvedők terápiás kezelése folyik.
 

Források

Barlangkutatás szakfolyóirat, 1914. évi 3. szám Kadic Ottokár: 1913. évben végzett barlangkutatásaim eredményei Csorba Piroska – Fedor Vilmos: Miskolci legendák (Budapest, 2009, Kossuth Kiadó) Dr. Kessler Hubert – Megay Géza: Lillafüred barlangjai (Miskolc, 1955, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanács) Dobrossy István: A Palotaszálló és Lillafüred 75 éve (Miskolc, 2005, Lézerpont Stúdió Kft.) Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 7. – Lillafüred (Miskolc, 2000, Stehlik Ágnes) Dobrossy István (szerk.): Miskolc története I. (Miskolc, 1996, dr. Dobrossy István) Éliásné Szepesi Zsuzsanna: A Szent István- és az Anna-barlang denevérállománya az 1930-as évektől napjainkig – szakdolgozat, Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar Gyenis Gyula – Hevesi Attila – Ködös László – Mester Zsolt – Ringer Árpád – T. Dobosi Viola: Emberelődök nyomában. Az őskor emlékei Északkelet-Magyarországon (Miskolc, 2001, dr. Ódor Ferenc) Karszt és barlang 1981, 1–2. félév: Lénárt László: Adalékok a lillafüredi mésztufabarlangok kutatásához A Bársony-házi szakócák – miskolciszemelvenyek.blog.hu barlang.hu elmenyekvolgye.hu fsz.bme.hu hellomiskolc.hu – Szeleta-barlang mindenamieger.blogspot.com – A Szeleta-barlang a magyar őskorkutatás egyik első helyszíne Wikipédia – Szeleta-barlang szócikk, Anna-barlang szócikk, Szent István-barlang szócikk woodyka.hu


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában