Miskolc város napja

2023.05.11. 13:00

Varga Gábor: „Miskolcon rengeteg érték van, amely megismerésre vár”

Varga Gábor nem Miskolcon született, a munkája hozta ebbe a városba, de annyi értéket talált itt, amelyre még ma is nap mint nap rácsodálkozik. 

NHK

Varga Gábor a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója

Fotó: Ádám János

Nógrádi születésű, a felsőfokú tanulmányai után került először Ongára, majd Miskolcra, amely később a lakhelye lett 15 évig – mondta Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója. A Győri kapuban lakott egy panellakásban, ahonnan két éve kertes házba költözött, de nem messzire ment Miskolctól. Számára a borsodi vármegyeszékhely leginkább a munkahelyet jelenti, vagyis a könyvtárat – tette hozzá. 

Így ismerte meg a várost a munkája révén, ahogyan azt is, mennyi érték van itt. Ez a rácsodálkozás folyamatos, a mai napig tart – tudatta a könyvtár vezetője. Nemcsak a város, de a környéke is számos érdekességet rejt. Hiszen gyönyörű természeti adottságok, gazdag kulturális örökség, rengeteg hagyomány jellemzi. A környezet, Lillafüred, a Bükk közelsége, Miskolctapolca akkora előnye a városnak, amelyet nehéz felülmúlni. Vagy a Vasgyár, Diósgyőr hihetetlen történelmi és gazdasági jelentősége. Ezek megismerése mind nagy élmény volt Varga Gábor számára. Az érdeklődés a munkája miatt vált fontossá, de magánemberként is magával ragadta a város sokszínűsége.

Van még mit felfedezni 

A könyvtárban az a feladatuk, hogy mindezt megismertessék mind az itt lakókkal, mind pedig az ide látogatókkal. Az irodalmi értékeket, a miskolci alkotókat, közösségeket is érdemes sorra venni, csakúgy, mint az épületeket, helyszíneket és történeteket. Ami neki is újdonság volt, amikor ebbe a városba került, az például az, hogy Miskolcon született meg az Ünnepi Könyvhét gondolata és József Attila Ódája is, vagy hogy itt voltak levelezőpartnerei Móricz Zsigmondnak. Ez mind-mind olyan kuriózum, amelyet csak a város kultúrájának megismerése után tudhat az ember. Bár még nem élt itt, amikor működött a gyár, és sajnos nem járt egyetlen Kaláka Fesztiválon sem, de sok információt talált mindezekről a gyűjteményekben, és rájött, mennyi mindent lehet hagyományozni az utókorra a város eddig életéből, és mennyi minden vár még felfedezésre – hangsúlyozta a könyvtárigazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában